Щатският долар ще е ключов за бъдещето на развиващите се пазари

Те трябва да се подготвят за вдигането на лихвите от Фед

Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Шон Тейлър, главен инвестиционен директор в Deutsche Asset Management, коментира пред Bloomberg влиянието на политиката на Фед спрямо долара върху развиващите се пазари. 

Енджи Лау, Bloomberg: Ако се върнем на думите на Лагард за значимостта на развиващите се пазари, тяхното изплуване устойчиво ли ще бъде?

Шон Тейлър, главен инвестиционен директор в Deutsche Asset Management: Имаше известни подобрения. Видяхме разпродажби на развиващите се пазари през януари. Китайският юан се стабилизира. В сравнение с останалите пазари те изглеждат малко по-добре. Има пазари, при които се забелязва влошаване, докато тези на развиващите се страни се подобряват. Дали ще продължи представянето им зависи от това до колко устойчив е американският долар и дали печалбите ще се окажат верни. Към момента очакванията са Фед да повиши лихвите тази година. Трябва да се мине през това. Есента може да се окаже доста трудна за развиващите се пазари.

Енджи Лау, Bloomberg: Предполага се, че щатският долар ще бъде стабилен дотогава, което ни отвежда към печалбите. Засега поне изглежда така.

Шон Тейлър, главен инвестиционен директор в Deutsche Asset Management: Има две неща, които могат да вдигнат долара. Едното е засилване на паричната политика през следващите дни от BoJ и ECB. Според мен BoJ ще увеличи изкупуването на борсово търгуваните фондове до 7 трлн. от сегашните 3,3 трлн. Ще продължи и политиката по изкупуване на облигации. Според мен ще се насочат по-скоро към корпоративните, отколкото към държавните.

Енджи Лау, Bloomberg: Тоест улесненията от BoJ и ECB ще натиснат валутите там спрямо долара?

Шон Тейлър, главен инвестиционен директор в Deutsche Asset Management: Все още имаме различия при паричната политика и икономическия растеж. Това ще се отрази на долара в някакъв момент. Има риск за него в момента отчасти заради речта на Йелън през март, когато той спадна рязко. Тя беше много, много миролюбива. Затова очаквам при следващата си реч тя да не бъде чак толкова, като рисковете са свързани с инфлацията сега. Така че тя трябва да накара пазарите да се подготвят за вдигане на лихвите през следващите шест месеца.

Енджи Лау, Bloomberg: За бета или за алфа пазар можем да говорим?

Шон Тейлър, главен инвестиционен директор в Deutsche Asset Management: До голяма степен алфа пазар. Ежедневните движения като цяло са определяни от политиката на правителствата. Но на средносрочна база – месеци и тримесечия, те се определят от алфа коефициенти – добре подбрани страни и акции в определени сектори. Дори при развиващите се пазари има редувания през последните шест седмици – компании, които винаги са били много скъпи, от гледна точка на цикличните движения поевтиняват. Виждаме леко приспособяване. Понякога има слаби ревизии на печалбите без да се появява истински растеж. Така че се вижда промяна в сантимента на пазарите. 

 

Последни новини
Още от Пазари