Ще бъде ли Brexit последван от отрицателни лихви

Това ще зависи от състоянието на британската икономика и инфлационните нива в страната

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Сара Хюин, главен икономист за Европа в Standard Chartered Bank, коментира пред Bloomberg перспективите пред Великобритания в случай на Brexit, както и каква политика ще предприеме Bank of England. 

Анна Едуардс, Bloomberg: С наближававането на референдума за Brexit дебатите се въртят около валутата и каква ще бъде реакцията на Bank of England. Как да бъде подготвена тя максимално добре за вота?

Сара Хюин, главен икономист за Европа в Standard Chartered Bank: Всички клиенти питат какви ще са последствията за лирата и за британската икономика като цяло в подготвителния етап на вота, както и в месеца след вота, ако се гласува за Brexit. Bank of England е доста важна в това отношение. Тя даде знаци, че инвестиционната активност се забавя, отлагат се бизнес решения преди вота и по този начин сигнализира за възможната волатилност в случай, че Великобритания каже НЕ по време на референдума на 23 юни.

Манъс Крани, Bloomberg: Bloomberg направи проучване, според което 90% от анкетираните казват, че ще има нужда от по-нататъшна подкрепа от страна на Bank of England, ако се събудим на 24 юни и сме взели решение да напуснем ЕС, което е съвсем логично. 50% смятат, че BOE ще намали лихвите. Намаляването на лихвените проценти и мерките за кредитно улеснение ще са първите, които ще бъдат предприети от разгледаните четири. С това е свързан и въпросът ми към Вас. Ако гласуваме Великобритания да напусне ЕС, статистически каква е вероятността да стигнем до отрицателни лихви? Хипотетично е, но имаме доста примери за такава политика. Ако подкрепим Brexit, това ще ни отведе ли доста по-близо до полето на отрицателни лихви?

Сара Хюин, главен икономист за Европа в Standard Chartered Bank: Вероятно да. Нека помислим какви ще са последствията. Няма как да ги знаем със сигурност предварително. Другото нещо е, че на 24 юни ние все още ще бъдем в ЕС, така че всяко отражение върху икономиката ще дойде по линия на несигурността.

Манъс Крани, Bloomberg: Ако слушате французите, те казват, че сме изгубени...Мислиш, че е метафорично?

Анна Едуардс, Bloomberg: Да.

Манъс Крани, Bloomberg: Добре. Продължете.

Сара Хюин, главен икономист за Европа в Standard Chartered Bank: Да се надяваме, че е метафорично. Вижда се, че бизнесите вече се отдръпват. Духовете са разбунени още преди вота. Това може би ще продължи и, ако се гласува с НЕ. В този случай Bank of England ще остане в режим на изчакване. Да, може да понижи лихвените проценти, но това зависи много от случващото се в икономиката – дали тя е слаба и инфлацията се задържи на ниски нива. За това говорят членовете на Комитета по паричната политика към Bank of England напоследък.

Анна Едуардс, Bloomberg: Говорейки за отрицателни лихвени проценти и нещата, които са на дневен ред тази седмица, стигаме до срещата на ЕЦБ. Не се очаква да видим голяма промяна в лихвените проценти, които вече са отрицателни за еврозоната. В друго изследване на Bloomberg се посочва, че повечето икономисти очакват по-сериозни действия от ЕЦБ през септември. Какви са Вашите очаквания?

Сара Хюин, главен икономист за Европа в Standard Chartered Bank: Не смятам, че ще видим нещо ново тази седмица. Всички големи промени бяха направени миналия месец. Ще очакваме да чуем интересни коментари за Brexit. Например какви според Марио Драги ще са последствията, ако Великобритания напусне ЕС, както и повече детайли за изкупуването на корпоративни облигации и каква част от увеличения обем на програмата за количествени улеснения ще бъде насочена към корпоративните облигации. Не съм сигурна, че взетите досега мерки ще бъдат достатъчни, за да възстановят инфлацията на тагретираните нива. Според нас трябва да се направи повече и вероятно ще видим това през септември.  

 

Последни новини
Още от Пазари