Доларът поевтиня след разочароващи данни за инфлацията

6-дневната серия на ръстове приключи

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Доларовият спот индекс отстъпва с 0,37% към 18:15 ч. след като данните за ценовия индекс на личните потребителски разходи (PCE) разочароваха инвеститорите. Индексът е предпочитаният измерител на инфлацията от Фед, като стойността му оказва сериозно влияние върху стойността на долара, тъй като се отразява на очакванията за политиката на Фед.

Стойността на PCE индекса за февруари достигна 1% спрямо 1,2% за януари, като остава далеч под целта на Фед за ръст от 2%. Тази цел не е била постигана от април 2012 насам.

По този начин приключи 6-дневната серия на ръстове на долара. От края на януари доларът загуби над 4% заради увеличаването на очакванията, че Фед ще заложи на по-разхлабена парична политика и няма да вдигне лихвите толкова бързо, колкото индикира в края на миналата година. Поевтиняването не може да бъде напълно изтрито въпреки 6-дневната серия на ръстове.

Новини, които могат да окажат влияние на движението на долара през седмицата са:

  • Гуверньорът на Фед Джанет Йелън ще говори в Ню Йорк на събитие, чийто домакин е Икономическия клуб в Ню Йорк. Президентът на клона на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс също ще говори, като ще изнесе реч пред Националния университет на Сингапур. (29 март)
  • Президентът на клона на Фед в Чикаго говори в интервю за радио Bloomberg. (31 март)

 

Последни новини
Още от Пазари