Перфектна негативна корелация между долара и цената на петрола

Пазарът възстановява коефициента на корелация между долара и суровините

Трейдъри на петролни фючърси на пода на New York Mercantile Exchange - Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Трейдъри на петролни фючърси на пода на New York Mercantile Exchange - Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Tенденцията за перфектна негативна корелация между индекса на цените на суровините Bloomberg Commodity Index (BCOM), включващ 22 основни суровини и идекса измерващ силата на долара спрямо кошницата от шесте валути – US Dollar Index (DXY) се възстновява до (-1). Съотношението се отразява и върху корелацията между долара и фючърсите на американския лек суров петрол със същата тенденция.

 

 

Американският долaр възстанови част от изгубените си позиции, като се отдръпна от петмесечно дъно отбелязано през миналата седмица, поради изявлението на Федералният резерв за понижените перспективи за повишаване на лихвените проценти през 2016 г.

Първото за тази година увеличение до 387 активни нефтени платформи в САЩ, според доклада от 18 март на Baker Hughes Inc. и стабилизирането на американската валута предизвика нестабилност на петролния пазар. Фючърсите на суровия петрол прекъснаха позитивната серия с покачване от 43% от дъното през февруари, като West Texas Intermediate суров петрол падна с 1.9% в петъчната сесия.

Пет поредни седмици петрола завърши на зелена територия на фона първото координирано споразумение за противодействие на спада на цените между най-големите страни производителки на петрол, Русия и Саудитска Арабия.

Цените на петрола се сринаха до 12 годишното дъно, отбелязано на 11 февруари, когато барел американски суров петрол (WTI) се търгуваше на цена от 26.05 долара.

Споразумението оказва вече положителния си ефект на пазарите и цената на амриканския сорт WTI се покачи с 43% от дъното през февруари до ниво от 41.20 долара за барел на търгувания фючърс американски лек суров петрол с доставка през април (CLJ6) на борсата NYMEX

Енергийната информационна агенция (EIA) в последния си доклад промени прогнозите за 2016 г., според които световното потребление на петрол ще се повиши с 1.2 милиона барела на ден до края на годината, което ще намали излишъка с близо 200 000 барела дневно. Докладът с промяна в производствените нива даде допълнителен тласък на цените на петрола и възвърна оптимизма на инвеститорите, което се отрази положително и на фондовия пазар.

Goldman Sachs Group Inc. повиши бичите си позиции в долари, като прогнозира по-силни икономически резултати, което ще принуди Фед да повиши лихвените проценти три пъти тази година, което ще възвърне стойността на американската валута и това ще отрази негативно на цените на петрола.

ФЕД коефициентът за повишение на бенчмарка до края на 2016 г. намаля от 77% преди изявлението на 16 март, с което банкерите понижиха перспективата и прогнозите на анализаторите паднаха до 68%, като централната банка се позовава на загриженост относно въздействието на глобалната пазарна нестабилност, върху икономиката на САЩ. 

Последни новини
Още от Пазари