Goldman Sachs запазва прогнозата си за силен долар

Коментар на Атанасиос Вамвакидис, директор за форекс стратегията за Г10 в Bank of America Merrill Lynch

Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Инвестиционната банка Goldman Sachs, която e и в топ 10 на валутните трейдъри в световен мащаб, продължава да е бичи настроена по отношение на долара, като прогнозата ѝ се базира на презумпцията, че до края на годината ще има 3 нови повишения на лихвите в САЩ, докато пазарът очаква само едно повишение. Атанасиос Вамвакидис, директор за форекс стратегията за Г10 в Bank of America Merrill Lynch, коментира темата за Bloomberg.

Какво мислите за прогнозата на Goldman Sachs? Те продължават да поддържат позицията, че доларът ще остане силен. Разговаряхме с наши гости през миналата седмица, че силният долар е в миналото и няма да стои на дневен ред след срещата на Фед. Какво мислите Вие?

Мисля, че този път ще е различно. Вярваме, че доларът ще поскъпне спрямо някои валути и ще поевтинее спрямо други. Не очакваме цялостна тенденция на поскъпване на долара. Очакваме той да поскъпне спрямо еврото, но не и спрямо йената. По отношение на развиващите се пазари движението ще е по-избирателно. Валутите на развиващите се пазари бяха много слаби спрямо долара през последната година. Сега нещата се обръщат. Силният долар е в съответствие с разнопосочната парична политика, но при анализа трябва да сме по-внимателни и на ниво развити, и на ниво развиващи се пазари.

По-бичата прогноза на Goldman Sachs по отношение на долара изглежда се базира на 3 повишения на лихвите от страна на Фед през годината. Колко очаквате Вие?

Очакваме две повишения, което е в съответствие и  с точковата графика на Фед. Пазарът очаква едно повишение на лихвите.  Това се базира на допускането, че световните пазари останат волатилни, но избегнат продължителен спад, както и че последното подобрение в данните от САЩ ще продължи да е налице.

Споменахте позиционирането по отношение на долара. На тази графика виждаме спекулативните залози за поскъпване на долара и доларовият спот индекс, които бележат спад. Кажете ни как са позиционирани пазарите по отношение на долара.

Позиционирането на инвеститорите в евро и йени спрямо долара не е толкова лошо и ще помогне на американската валута в бъдеще, ако Фед продължи да вдига лихвите. Развиващите се пазари продължават да се позиционират за поевтиняване на долара, макар и не толкова много, имайки предвид поскъпването на валутите им в последно време и очаквам допълнително понижаване на тези позиции в бъдеще.

 

Последни новини
Още от Пазари