Дали пазарите не очакваха твърде много от срещата на Г-20

Коментар на Чарлз Нюсъм, дивизионален директор в Investec Wealth

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Чарлз Нюсъм, дивизионален директор в Investec Wealth, коментира пред Bloomberg състоянието на пазарите и срещата на Г-20.

Манъс Крани, Bloomberg: След срещата на Г-20 бих искал да цитирам част от комюникето: „Ще използваме фискална гъвкавост, за да задвижим растежа, създаването на нови работни места и доверието“. Има голяма разлика между написаното и реалността. Нямаше мащабно споразумение, дори нещо близко до това, което поиска Лагард. Дали не очаквахме твърде много от срещата на Г-20?

Чарлз Нюсъм, дивизионален директор в Investec Wealth: Да, така ми изглежда и на мен. Не мисля, че капиталовите пазари са много разтревожени от това, което прочете. Вероятно имаше много за какво да се говори. Миналата седмица беше добра за капиталовите пазари. Г-20 създаде по-малък натиск през уикенда. Изглежда пазарите са леко надолу тази сутрин. Не очаквах много от срещата на Г-20 и смятам, че дойде краят на всички очаквания.

Анна Едуардс, Bloomberg: Това изглежда като признание, че паричната политика има своите ограничения, че е време за намеса на фискалната власт. Не става ясно обаче от къде ще видим някакъв тласък за глобалната икономика, говорейки за онези големи държави, които правят много по отношение на паричната политика.

Чарлз Нюсъм, дивизионален директор в Investec Wealth: Леко съм притеснен, че пазарите твърде много разчитат на политиката и централните банки за спасение, те продължават да гледат към властите. Това е доста тревожно. Наистина се надявам да изоставят тази практика скоро.

Манъс Крани, Bloomberg: Но всеки път, когато видим проблем на пазара, се случва така. От DNB Nord коментират, че трябва да сложим край на това. Монетарният експеримент продължава вече твърде дълго и стига до нива, които не сме виждали преди. Но всеки път, когато пазарите потъват, гледаме към централната банка за спасение и въпросът е, че паричната политика вече се е изчерпала. Какво предстои? Дали това ще са големи фискални стимули от Китай, защото други говорят за юана и очакванията за преоценка. Ако се фокусираме върху Китай по отношение на фискални действия за спасяването на света, какво предстои?

Чарлз Нюсъм, дивизионален директор в Investec Wealth: Постоянно мисля, че хората се фокусират твърде много върху Китай. Ако погледнете 10 години назад, тогава мислехме за Китай много по-малко. Сега страната доминира почти всеки разговор. Това подсказва, че държавите са твърде зависими от Китай и стимулите, които идват от там. Това ме тревожи, защото стана нещо като наркотик централните банкери да поддържат капиталовите пазари.

Анна Едуардс, Bloomberg: Както Манъс спомена преди малко, Кристин Лагард обяви, че Китай няма намерение да девалвира валутата си. Онези, които остават твърде съсредоточени върху Китай, както ги описахте, проявяват голям интерес какво ще направи страната с валутата си. Създава се напрежение, което вероятно в някакъв момент ще избухне. Мислите ли, че трябва да има голяма девалвация на юана?

Чарлз Нюсъм, дивизионален директор в Investec Wealth: През август миналата година, когато девалвираха валутата, хората си казаха: „Те наистина го направиха!“. Всички бяха изненадани и шокирани. Ако нещо такова се случи отново, смятам, че пазарите изобщо няма да го приемат добре.

 

Последни новини
Още от Пазари