Ал-Наими към петролните производители в САЩ: Намалете разходите или вън от пазара

Саудитска Арабия няма да понижава производството

Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Петролният министър на Саудитска Арабия Али Ал-Наими изпрати грубо послание към петролните производители, които произвеждат петрол с по-висока себестойност, като шистовите производители в САЩ. Той каза, че трябва или да понижат разходите, да вземат заеми, или да спрат производство.

„Звучи грубо и за нещастие е така, но това е най-ефективният начин за ребалансиране на пазарите“, каза Ал-Наими.

Саудитска Арабия няма да понижава производството и се чувства добре при сегашното ниво на производство, което очаква да продължи да поддържа. Позицията на най-големия петролен производител в ОПЕК не дава надежди на петролната индустрия, която вероятно е изправена пред трудни месеци и дори години.

Иран за пореден път даде да се разбере, че ще увеличи производството на петрол, което беше силно ударено от санкциите. Петролният министър на страната Биджан Зангане определи предложението за замразяване на производството на нивата от януари като „нелепо“, тъй като Иран не е увеличавал производството през последните години, а дори го е понижил значително заради санкциите, наложени заради противоречията около ядрената програма на страната.

 

Последни новини
Още от Пазари