Как ще действа BoJ след покачването на йената

Коментар на Джаспър Кол, главен изпълнителен директор на WisdomTree Japan

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Джаспър Кол, главен изпълнителен директор в Wisdom Tree Japan, коментира пред Bloomberg покачването на йената и следващия ход на Японската централна банка. 

Да поговорим за покачването на йената. TOPIX е надолу днес с 5,15%, Nikkei спада с почти толкова. Колелото сякаш излиза от пътя, Абеномиката оформи икономическата политика, сега очакваме какво ще направи Курода.

Ясно виждаме, че създалата се ситуация е сериозен тест за Абеномиката и това идва във време, когато при глобалните пазари има не само риск, но и страх. Страх, че политиците стават безсилни и не могат да действат повече. Всъщност смятам, че да „правиш пазара“ е много привлекателно за фундаменталните инвеститори.

 

Нека спомена няколко неща, които съм си извадил тук, от думите на Курода. Той каза, че отрицателните лихвени проценти няма да имат голям ефект върху живота на хората, а според други лихвените проценти имат явно влияние. За какво влияние можем да говорим, оставяйки настрана това, което виждаме - покачването на йената.

Въпросът е, че дългосрочните лихвени проценти, лихвени проценти по кредитите за обикновените японци спадат много, много силно. Има ефект на разпространението, който ще се задържи за дълго тук.

Точно сега на финансовите пазари проблемът е, че оценките за печалбите са все още много високи. Очакванията са печалбите да растат с около 10% през следващите 12 месеца при положение, че йената е на нива от около 112 йени за долар, а продажбите е много вероятно да се забавят.

Печалбите на компаниите ще спаднат с 5-10% през следващите 12 месеца. Това е правилната перспектива и това е което пазарът фундаментално не взема предвид сега.

 

Да, но въпросът е, че печалбите в корпоративния сектор не се прехвърлят към по-високи заплати, което е нещо, което трябваше да се направи, някой може да каже.

Тръгваш от нарастващи печалби, от по-добре представящия се корпоративен сектор към повишаване на заплати, инвестиционни разходи на бизнеса. Бяхме точно в правилния момент, когато ни удари световната криза.

Тук, в Япония една от грешките, които прави правителството, е, че обсъжда увеличаване на данъците през 2017 в парламента сега. Вместо да се фокусира върху възможните подобрения чрез намаляване на корпоративния данък и допълнителния бюджет за 2016, всичко, което обсъжда, е повишаване на данъка върху потреблението. Пазарите гледат това и си казват, че със сигурност ще има забавяне.

 

Това е политически въпрос дали ще има повишение на данъка или не. Не мислите ли, че ще бъде изцяло неуместно да го въведат?

Абе и екипът му са прагматици, а не идеалисти.

Има ли Япония голям бюджетен дефицит? Да!

Следователно трябва ли да се вдигнат данъците на всяка цена? Категорично не!

Всички знаем, че японската икономика – било то потребителската страна или инвестиционните разходи на бизнеса, е все още крехка и сега с тези глобални сътресения, определено ще се стигне отново до дефлация.

Обсъждането на увеличаване на данъците в този момент е просто абсурдно.

 

Последни новини
Още от Пазари