Лихвите може да поемат нагоре в края на 2016

На пазарите вече се наблюдават ефектите от свиването на китайската икономика, каза Петър Андронов

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още известно време лихвите по кредите и депозитите ще намаляват, ще има известен период на стабилизация и в края на 2016, ако европейската икономика тръгне нагоре, тенденцията ще се обърне. Тази прогноза направи председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, цитиран от Investor.bg.

Според него наближава пределът на корекции в посока надолу на лихвите и посочи за пример ипотечните кредити, където лихвите по новоотпуснатите заеми е вече под 5%.

Той обясни, че лихвите по кредитите и депозитите винаги вървят в една и съща посока, защото те са цената на един и същи ресурс - на капитала. Въпреки ниските лихви депозитите у нас растат, защото няма увереност за потребление, смята експертът.

Според него обаче има позитивна индикация - поскъпването на имотите, което е индикация за поява на алтернатива за инвестиции. По данни на Агенцията по вписванията цените на жилищата в големите градове са се повишили с 5-6%, посочи още Андронов.

Основният лихвен процент е отражение на сделките между самите банки на междубанковия пазар за едно денонощие и не е цената на кредита, посочи експертът в коментар за въведената нулева основна лихва от БНБ. Той припомни, че цената на кредитите се определя от допълнителни фактори като индексите Euribor или Libor, както и от цената на привлечените средства, а тя намалява непрекъснато.

"Това автоматично дърпа надолу и цената на кредитите", допълни банкерът. Според неговите изчисления за една година цената на кредитите е намаляла с 1%.

Въпреки че кредити отново се отпускат лесно, а цената им пада, липсва увереност сред бизнеса и гражданите да инвестират в производство и потребление. Това е причината в банковия сектор да има голяма ликвидност, каза още Андронов.

На пазарите вече се наблюдават ефектите от свиването на китайската икономика, коментира банкерът. Според него обаче реакцията е преувеличена, защото Китай има огромен нереализиран потенциал - вътрешното потребление.

"Не може отсега да отписваме Китай и да се настройваме за голяма катастрофа", категоричен е Андронов. Той посочи, че в Европа заплаха за икономическото възстановяване може да стане бежанската криза, защото политическата нестабилност винаги се пренася в икономиката.

Разходите, които правят държавите за поемане на бежанския поток, пречат на инвестиции в други области, ограничава се свободното движение в общността, налагат се забрани и това влияе негативно, посочи той.

Последни новини
Още от Пазари