Очаква се спад от 60-70% на печалбата на PetroChina през 2015

Компанията очаква спад на печалбата за 2015 заради спадащите цени на петрола и природния газ

Снимка: Lucas Schifres/Bloomberg News Снимка: Lucas Schifres/Bloomberg News

PetroChina Co., най-големият производител на петрол и газ в Китай, очаква спад на печалбата за 2015 в диапазона между 60% и 70% спрямо предишната година заради срива на цените на енергията, съобщава Investor.bg.

Според компанията пазарът на петрол ще продължи да бъде слаб през тази година, като производителят планира намаляване на разходите, заяви PetroChina в съобщение до фондовата борса в Хонконг в петък.

Компанията отдава 55 спада на печалбата на по-ниските цени на суровия петрол и по-слабото вътрешно търсене на природен газ. Оценките са направени съгласно китайските счетоводни стандарти. Компанията отчете нетна печалба от 107,2 млрд. юана ($16,3 млрд.) през 2014.

„Тъй като цената на суровия петрол се понижи значително, а цените на местния природен газ също вървят надолу, отчитаме сравнително голямо намаляване на печалбата на компанията“, заявява PetroChina в съобщението. „Очаква се пазарът на международен петрол и газ да продължи с низходящата си тенденция“.

Петролът сорт Брент, бенчмарк за над половината от световния петрол, се срина с 35% миналата година, което е трети годишен спад. През октомври PetroChina отбелязва срив от цели 81% на печалбата за третото тримесечие, след като съобщи, че нетната печалба за първото полугодие е с 63% надолу.

Последни новини
Още от Пазари