Новините, които очакват пазарите през седмицата

Централните банки с водеща роля през седмицата

Сградата на Фед Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сградата на Фед Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основните новини, които очакват финансовите пазари през седмицата  25-29 януари, са свързани най-вече с паричната политика. Срещата на Японската централна банка ще се проведе на 28-29 януари, а на Фед на 26-27 януари. Новозеландската централна банка също ще вземе решение за паричната политика през седмицата.

Пол Дейлс, главен икономист за Австралия и Нова Зеландия в Capital Economics изложи пред Bloomberg очакванията си за новините, които биха могли да имат влияние върху пазарите през седмицата.

„Тонът на повечето централни банкери вероятно ще е насочен към малко по-разхлабена политика, отколкото през последните месеци заради последните събития в Китай  и рязкото поевтиняване на акции в световен мащаб. В Capital Economics обаче не смятаме, че това ще промени цялостната картина за годината. Смятаме, че някои централни банки като Японската и Новозеландската вероятно ще разхлабят допълнително политиката през тази година докато Фед ще я затегне с вдигане на лихвите, вероятно по-бързо, отколкото повечето хора очакват“, каза Дейлс.

Дейлс отбеляза, че нестабилността на финансовите пазари и фактът, че икономиката на САЩ не се представя чак толкова добре, колкото всички си мислят, са фактори, които биха могли да накарат Фед за бави вдигането на лихвите. Прогнозата, че Фед може да затегне политиката по-бързо от очакваното обаче лежи на основата, че лихвите в САЩ все още са много близо до 0% и безработицата е много близо до нормално си ниво, като е малко над 5%, а ръстът на БВП е около 2-2,5%. Посланието от всичко това е, че САЩ вече няма нужда от тези извънредно ниски лихви и постепенно трябва да се стигне до нормализиране на паричната политика.

Главният икономист за Австралия и Нова Зеланция в Capital Economics каза, че очаква ЕЦБ първа да увеличи стимулите, след като през миналата седмица Драги даде силен сигнал за това. Дейлс смята, че Драги няма повтори грешката от края на 2015, когато разочарова пазарите с по-слаби стимули от очакваните.

Експертът и Capital Economics очакват и действия от страна на Японската централна банка, най-вероятно през април. В резултат йената може да поевтинее до 130 йени за долар (спрямо около 118 йени за долар към 25 януари), каза икономистът.

Дейлс остава оптимист за Китай, като каза, че  перспективите пред страната са по-добри от очакваните от повечето инвеститори. По думите му няма да има твърдо приземяване за Китайската икономика.

 

 

Последни новини
Още от Пазари