Нито едно IPO през 2016 в САЩ до момента

Последният месец без IPO в САЩ беше декември 2008

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Нюйоркската фондова борса. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Глобалният спад на акциите доведе до там, че през първите 25 дни на 2016 нито една компания в САЩ не е осъществила първично публично предлагане в САЩ, съобщава Bloomberg. Ако в оставащите дни до края на месеца това не се промени, това ще бъде най-слабият месец за IPO пазара в САЩ от декември 2008 насам. Тогава нито една компания не излезе на борсата в САЩ след фалита на Lehman Brothers.

Само година по-рано – през януари 2015 – цели 19 компании започнаха да търгуват акциите си на американските борси, а най-много компании през последните 8 години бяха листнати през юли 2014 – 54.

В основата на случващото се е срива на световните пазари на акции, които направиха по-трудна оценките на IPO-тата. Волатилността на финансовите пазари се увеличи заради забавянето в Китай, евтините суровини, турбуленциите на пазара на високорискови облигации и несигурността по отношение на това как по-високите лихви в САЩ ще се отразят на финансовата система. Широкият индекс, включващ акциите на 500 американски компании, Standard & Poor’s 500 загуби 6,7% от стойността си от началото на 2015.

Планове за IPO в САЩ разбира се не липсваха, но те бяха отложени. Компанията за онлайн потребителски кредити Elevate Credit искаше да набере $80 млн. чрез първично публично предлагане през седмицата, но отложи листването на акциите си заради „волатилния“ пазар. Очаква се само 3 компании да излязат на борсите в САЩ до края на януари. Shimmick Construction търси набирането на $81.25 млн., Ameriquest – на $80 млн, а Advanced Inhalation Therapies – на $10,1 млн.

Слабата активност на IPO пазара може да се отрази негативно на инвестиционните банки, ако тенденцията се запази по-дълго, защото те реализират сериозни печалби, когато листват компании на борсите, особено, ако сумата, която компанията иска да набере, е по-висока.

Президентът на Нюйоркската фондова борса Том Фарли каза, че възстановяването на активността на пазара в САЩ може да отнеме месеци, а не дни.

 

Последни новини
Още от Пазари