Тиам: Eвропа е в най-добрата си форма за последните шест години

Подобрението обаче е бавно, смята главният изпълнителен директор на Credit Suisse

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Икономиката на Европа е в най-добрата си форма за последните шест години, въпреки че напредъкът в областта на възстановяването е бавен, каза главният изпълнителен директор на Credit Suisse Тиджане Тиам, предава Investor.bg.

„Мисля, че Европа е в най-доброто си положение от 2010 насам“, заяви Тиам по време на Световния икономически форум в Давос в сряда.

„Никога не съм било оптимистично настроен към Европа. Всъщност съм по-скоро с мечи настроения към нея, затова според мен фактът, че аз гледам по-положително означава нещо“, добавя той.

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,3% през третото тримесечие на 2015 г. - забавяне спрямо 0,4% през предишното тримесечие.

Тиам обаче казва, че трайно ниските цени на петрола е положително за световната икономика.

„Все още оставам положително настроен, тъй като на световно ниво петролът е страхотна новина за всички страни, внасящи петрол, страхотна новина за американската икономика и американския потребител. Това наистина подкрепя глобалния растеж“, каза Тиам.

Шефът на Credit Suisse признава все пак, че икономиката се подобрява бавно, добавяйки, че политическите проблеми в 28-членния Европейски съюз (ЕС) ще продължат. „Никога не е било да няма проблеми в Европа“, казва Тиам.

Коментарите му се подкрепят и от друг бизнес лидер.

„Виждаме ръст на икономиката в Европа, въпреки че не сме направили големи структурни промени в икономиките на страните. Затова смятам, че има скрити предимства на ниските цени на петрола, макар че, разбира се, всяка промяна идва с жертви“, каза и Нилс Андерсен, главен изпълнителен директор на Moller Maersk в Давос.

Последни новини
Още от Пазари