Възможностите пред развиващите се пазари през 2016

Коментар на Ариф Накви, изпълнителен директор на The Abraaj Group

Водещ: Преди всичко обясни ни до колко си разтревожен или по-скоро до каква степен не си спокоен за инвестициите си. Пазарът е голям, силно диверсифициран, но как да правим решения за бъдещи инвестиции?

Ариф Накви, изпълнителен директор на The Abraaj Group: Работата е там, че аз съм обезпокоен единствено до степента на геополитическата волатилност. Това, което забелязвам на нашите пазари, ние не ги наричаме развиващи се пазари, а пазари на глобалния растеж, защото за нас фактите са много ясни – две трети от световния растеж през следващото десетилетие ще дойде именно от тези пазари. Две трети от потреблението ще се осъществи именно там. Преди всичко друго ще спомена световните компании като Coca Cola, Nestlle, защото по-голямата част от продуктовата им експанзия и пазарното им разширяване се случва на тези пазари. Така че виждам ръст на пазара, нарастване на възможностите, но в същото време трябва да сме много внимателни, когато гледаме тенденциите отвън, които ще засегнат развиващите се пазари. Така например всеки е обезпокоен за валутата в момента. Начинът, по който гледам на нея е, да, разбира се, тя е важна Но не става въпрос за валутите на развиващите се пазари, а за долара. Така че ако погледнем нашето портфолио, миналата година те са подценени в по-малка степен от подценяването на еврото и австралийския долар.

Водещ: Разбирам, че е проблем, свързан с долара, но в същото време можем да го обвържем и със стоките, ако погледнеш към минния сектор, меда, петрола. Ако погледнем там те също могат да са причина за незапочването на бизнес. Но да се върнем назад – какво очакваш – тези стоки да се стабилизират?

Ариф Накви, изпълнителен директор на The Abraaj Group: Вероятно това е въпрос за друга дискусия, но винаги съм бил против т. нар. акронимно инвестиране. Така че ако хората кажат BRICS, аз винаги смятам, че говорят за Китай и Индия, а Бразилия и Русия изникват на заден план, което има обратен ефект за тези икономики, които са износители на стоки. Така според мен, да, има държави, които сериозно са засегнати от намалението на цените на петрола, но по-голямата част от страните, в които ние инвестираме са нетни вносители за петрол и за тях това е стимул. И трябва да запомним, че когато гледаме към това широко поле, което вие наричате развиващи се пазари, а ние – пазари на глобалния растеж, там има 150 страни. Трябва да избереш къде да инвестираш и ние например инвестираме само в около 30. Всъщност дори много по-важна е компанията, в която избереш да инвестираш, а не страната. Затова ако наистина искаш да знаеш формулата, животът в бъдещето зависи от градовете, а не от държавите.

Водещ: Добре, посочи ми 3 подходящи места през 2016.

Ариф Накви, изпълнителен директор на The Abraaj Group: В какъв аспект?

Водещ: По въпроса с компаниите или държавите. Три неща, които смятате, че останалата част от пазара ще интерпретира грешно, а вие ще спечелите пари.

Ариф Накви, изпълнителен директор на The Abraaj Group: Мексико е идеално място да ангажираш капитал точно сега особено имайки предвид силата на американския долар и, че Мексико е толкова голям износител в САЩ. Също така смятам, че в Северна Африка - Египет е много гъвкава икономика и това е чудесно място за инвестиране. Положително настроен съм към Турция, Виетнам. Така че виждате, има страни и възможности на пазара, които стоят пред другите. Връщам се към това, което казах преди малко, че истинският тренд е да следваш голямата история, която е, че тези пазари са урбанизирани и на тях има голямо потребление. Демографията на тези пазари трябва да движи начина на мислене. Средната възраст е 26. Средната възраст на държавите от ОИСР е 40. Какво става, когато си на 40? Ти мислиш за спестявания. А когато си на 26, ти купуваш всичко. Така че това е възможно и ако се случва по един рационален начин на потребителско мислене, смятам, че ще продължим да се представяме добре в бизнесите, в които инвестираме.

Водещ: Виждам, че си много оптимистично настроен. Смяташ ли, че трябва до известна степен да се задържи потенциалът на някои от тези пазари заради цената на петрола. Предполагам голямата история е тук, но може би след 3 години.

Ариф Накви, изпълнителен директор на The Abraaj Group: Мисля, че целият въпрос тук се свежда до причината защо съм оптимист. Това е така, защото ние сме дългосрочни инвеститори, ние управляваме пари в дълъг период от време. Затова краткосрочната волатилност и раздвижване не е нещо, за което да се тревожа твърде много. Все пак, разбира се, че съм обезпокоен. Обезпокоен съм за геополитиката, за устойчивото спадане на цените на петрола, и наравно с това съм обезпокоен за еуфорията. Гледайки всичко това, сега дали е време да инвестираме агресивно. Не мисля така. Но 2016 ще създаде фантастични възможности за инвестиране просто защото емоцията, за която говорихме по-рано, ще накара продавачите да преосмислят приоритетите си.

Чуйте видеото тук:

 

Последни новини
Още от Пазари