Какво следва за юана

Стивън Енгъл и Шери Ан от Bloomberg коментират бъдещето на китайския юан

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Стив, разкажете ни за намесата и разликата между континенталния и офшорния юан.

Да, каква седмица само беше това в Китай, не само заради волатилността от началото на годината, но и събитията на валутния пазар на юана, които са също толкова интересни. Когато властите тук обезцениха юана на 12 август, офшорният юан се обезцени много повече, заради очакванията, че той ще продължи да поевтинява, за да подпомогне износът или да стимулира по друг начин китайската икономика, която се забавя.

Така увеличаването на разликата между континенталния и офшорния юан беше изострена и отбеляза връх на 6 януари, когато властите отново понижиха с 0,5% лихвената ставка.

От тогава Китай се опитва да каже на пазарите, че те не подкрепят тази тенденция на обезценяване и че пазарите са интерпретирали погрешно сигналите. Разбира се, властите се намесиха и оскъпиха юана главно чрез хонконгския валутен пазар, а сега виждаме сериозно обръщане на тази тенденция. Стойностите на континенталния и офшорния юан и са еднакви, което беше и целта на правителството. Те не искат повече да понижават цената му, защото по-слабият юан и цикълът на олекотяване на паричната политика подтикнаха рекордно изтичане на капитали, което може да попречи на възстановяването, което те искат да видят до края на годината.

Стив, мисля, че ключовият въпрос тук е колко дълго и колко ще продължи Китай да се намесва, за да не продължи този спад при юана?

Добрата новина е, че те имат много резерви. Да, те намаляха значително, мисля, че през юни 2014 достигнаха връх от почти 4 трлн. долара или 3,993 на месечна база. Но в момента спадат и са около 3,33 трлн. Долара. Правителството използва тези резерви, за да защити валутата. Това е добър въпрос и аз го зададох на Уонг Тао, един от водещите икономисти от UBS за Китай през тази седмица на китайската конференция на UBS. Тя каза, че очаква властите да продължат да се намесват, за да спрат рязък спад на юана и очаква резервите да спаднат до 3 трлн. долара до края на годината. Като имаме предвид този буфер, ситуацията не е чак толкова лоша.

 

 

Последни новини
Още от Пазари