Китайските валутни резерви паднаха на тригодишно дъно

Те са 3.33 трилиона долара

Служителка в обменно бюро в Хонконг брои банкноти от сто юана и еднодоларови банкноти. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg Служителка в обменно бюро в Хонконг брои банкноти от сто юана и еднодоларови банкноти. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg

Китайските валутни резерви се понижиха с рекордните 108 млрд. долара до тригодишно дъно през декември като централната банка продаде долари, за да подкрепя юана.
Валутните запаси сe свиха до 3.33 трилиона долара в края на декември, спрямо 3.44 трилиона долара месец по-рано, съобщи Народната банка на Китай в изявление във вторник. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бе за спад до $3.42. Резервите паднаха с повече от половин трилион долара през 2015, първи годишен спад.
Централната банка се бори да поддържа отслабващата валута на фона на слаб растеж и падащи акции, като харчат валутните си резерви, за да намалят колебанията на юана. Валутата се понижи до петмесечно дъно в четвъртък, като Народната банка на Китай установи референтната си лихва на неочаквано ниско ниво, сигнал, че тя е по-толерантна за обезценяването със забавяне на растежа.
Отслабването на фиксинга допринеса за разпродажби на акции, които доведоха борси до затваряне рано в понеделник или вторник, след спад на CSI 300 със 7.2% във вторник.
Втората най-голяма икономика се е разширила с 6.9% миналата година, най-бавен темп от 1990, според средната прогназа на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Правителството в Пекин ще обяви официалните данни на 19 януари.

Последни новини
Още от Пазари