Испанските избори потопиха акциите в Мадрид

Индексът IBEX е с 2% надолу след загубата на мнозинството на консерваторите на Мариано Рахой, каза анализаторът.

Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Испанските ценни книжа потъват на фона на бичите настроения в цяла Европа. Това каза в ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria икономистът Мартин Илиев, който говори за перспективите пред испанската икономика на след вчерашния изборен ден.

Макар, че спечелиха изборите Народната партия на министър-председателят Мариано Рахой губят мнозинството си в парламента.  Втори са социалистите, а трети - новите леви Podemos (испанската Сириза). Четвъртата партия, която влиза в парламента са също нови лица в двупартийния политически модел, господстващ иберийската страна вече 33 години. Това са про-пазарните Ciudadanos, които са идеологически единственият потенциален партньор на дясната Народна партия. Проблемът е, че тази коалиция няма да има мнозинство, като същото се отнася и за социалистите и Podemos.

Единственият вариант, който би довел до правителство е коалиция между хората на Рахой и социалистите, за което „не може дори да се говори“. Това предрича политическа криза и несигурност , а „защо не и нови избори“, каза Илиев. „Все неща, които пазарите не обичат“, обобщи анализаторът. 

Последни новини
Още от Пазари