Петролът отново на 6-годишно дъно

Запасите достигнаха 490.7 млн. барела

Бензиностанция. снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Бензиностанция. снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Петролът падна до най-ниско ниво от повече от шест години в Ню Йорк на фона на влошаване на предлагането в САЩ и първо увеличение на лихвените проценти от Фед.

Фючърсите се понижиха с 1.5%, насочвайки се към трета седмична загуба, като запасите достигнаха 490.7 млн. барела, най-високо ниво за това време на годината от 1930 г., според Енергийната информационна администрация (EIA). Goldman Sachs Group Inc. предупреди за високи рискове, че цените могат да се понижат още. 
ОПЕК се отказа от таваните на производство на 4 декември, докато Фед увеличи лихвите тази седмица, което даде тласък на долара и намали привлекателността на стоките, търгувани в долари.

Три основни събития през последните две седмици - решението на ОПЕК и огромното увеличение на запасите, както и увеличаването на лихвените проценти от Фед - го правят дори по-песимистичен за петрола, заяви Тина Салтвед, анализатор от Nordea Markets. Точно сега няма възможност за покупки"

Американският лек суров петрол WTI с доставка януари падна с 54 цента до 34.41 долара за барел на NYMEX, най-ниско ниво от февруари 2009. Контрактът падна с 57 цента до $34.95 в четвъртък. Търгуваните обеми бяха с 5% над 100-дневната средна. Цените се понижиха с 35% тази година и се отправят към втора година на спад.
Брент се търгува с премия от едва 79 цента спрямо WTI - най-малка разлика от 11 месеца. Спредът се стесни на фона на американските планове да се позволи износ на суров петрол, което би намалило свръхпредлагането в страната. Запасите се разшириха до 130 млн. барела над петгодишната сезонна средна, показаха данните на EIA.

Танкерите за съхранение на петрол може да достигнат своя капацитет, натискайки цените до нива, необходими за незабавно спиране на производството, заяви Goldman Sachs в доклад от четвъртък.

Bloomberg Commodity Index, който измерва 22 суровини, включително петрол и метали, затвори в четвъртък на най-ниско ниво от март 1999. Bloomberg Dollar Spot Index, който следи 10 валути, расте с 9.3% тази година. Силният долар оскъпява суровините с цени в американската валута.
53% от анализаторите, анкетирани от Bloomberg в четвъртък, са мечи настроени спрямо петрола.

Последни новини
Още от Пазари