Демокан: ФЕД ще определят бъдещето на Турция

Турските фондови пазари днес коментира от Истанбул изпълнителният продуцент на Bloomberg Turkey Симин Демокан

Симин Демокан. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво се случва на турските фондови пазари днес, коментира изпълнителният продуцент на Bloomberg Turkey Симин Демокан от Истанбул. Турските акции скочиха най-много за последните шест седмици вчера, днес Borsa Istanbul спада с 0.50%, след като се повиши с 4% вчера.

Като цяло, акциите са спаднали с над 16 процента тази година с оглед на очакването за по-високи лихви в САЩ. Лирата спада за първи път след 2 дни покачване на ниво до 2.96 за долар.

От Commerzbank заявиха, че развиващите се пазари са включили вдигането на лихвите на Фед  в цените си. "Само защото Фед вдига лихвите не значи, че нестабилността на валутите на развиващите се ще стане неконтролируема.” 

Нововъзникващите пазари, като този в Турция, са уязвими на вдигането на лихвите от Фед, тъй като това ще засили долара в момент, когато лирата е вече под натиск, след като се обезцени с 20% тази година.

Много турски компании имат задължения в долари, което увеличава финансовите им разходи. Спекулацията през последните няколко месеца, че Федералният резерв ще вдигне лихвите, доведе то изтичане на капитали. Турция е държава, която разчита много на приток на капитали, за да финансира текущата си сметка.

Управителят на централната банка на Турция Ердем Басчъ, преди време даде сигнали, че централната банка може да предприеме някакъв ход веднага след САЩ. Не е ясно обаче дали ще се пристъпи към този ход още следващата седмица. Това, което е ясно е, че президентът Ердоган подложи централната банка на натиск да намали лихвите, за да подпомогне икономическият растеж.

Нивото на инфлацията в Турция е доста над целта от 5%, а лирата е под натиск. Обаче, през третото тримесечие, турската икономика нарасна с 4% от предходната година. Турският дефицит по текущата сметка се сви значително тази година, основно поради срива в цените на суровините. Затова, в зависимост от това какво направи Фед днес, това може да подскаже какво предстои в Турция, заключи Демокан.

 

Последни новини
Още от Пазари