Как най-голямата компания в Латинска Америка поевтиня със 100 млрд. долара

Ecopetrol загуби 90% от стойността си

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Как най-голямата компания в Южна Америка загуби 90% от стойността си, или, с други думи, 100 милиарда долара? Имайки предвид, че това е колумбийската петролна компания Ecopetrol, отговорът може би е ясен – поевтиняването на петрола. Причините обаче не само в това. 

В зенита си, през 2012 г., Ecopetrol е петият най-скъп петролен производител в света с пазарна капитализация от 136,7 милиарда долара. 3 години по-късно компанията, някога струвала повече от BP, вече е на стойност 14,5 милиарда долара. 

„Те не откриха петрол, толкова е просто. Инвестициите в акции на компании от петролния сектор бяха прекомерни. Хората допускаха, че един ден те ще ударят джакпота“, каза Рупърт Стъбингс, генералният директор по продажбите на акции в Bancolombia. 

Перспективите пред петролния сектор в Колумбия изглеждаха светли – страната граничи с Венецуела, която разполага а най-големите петролни резерви в света. Акциите на Ecopetrol поскъпват до неоправдани нива, докато инвеститорите залагат на ръст в производството на компанията, който след това не се материализира. През 2015 г. компанията трябваше да произвежда 1 милиона барела, но нивото на производството беше понижено до 760 хиляди барела. 

Поевтиняващият петрол може да накара компанията да намали резервите си през следващата година, според анализатора на акции от Corredores Davivienda Франсиско Чавес. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари