Иран се готви за по-голям спад на петрола

Нефтът разшири спада си, като американският суров петрол падна под 35 долара за барел

Рафинерията Statoil в Монгстад, Норвегия. Photographer: Rogan Macdonald/Bloomberg News Рафинерията Statoil в Монгстад, Норвегия. Photographer: Rogan Macdonald/Bloomberg News

Петролът разшири спада от най-ниското ниво след февруари 2009, като Иран заяви, че ще увеличи износа, затвърждавайки мненията, че страните ще влошат проблема със свръхпредлагането.

Фючърсите се понижиха с 1% в Ню Йорк след като загубиха почти 11% миналата седмица, най-много от една година. Няма никакъв шанс Иран за забави плановете си за увеличаване на доставките, въпреки че цените падат, заяви Амир Хосеин Заманиниа, заместник министър на петрола за международните и търговски въпроси. Хедж фондовете и други големи спекуланти са повишили залозите за понижение до връх за всички времена, показаха данни на американската Комисия за търговия със стокови фючърси.
Петролът се понижи до нива, които за последен път са виждани по време на световната финансова криза, като ОПЕК на практика се отказа от производствените лимити, за да защити пазарния си дял, подхранвайки рекорден излишък. Пренасищането ще продължи поне до края на 2016 като ръстът на търсенето се забавя и ОПЕК показва "подновена решителност" да максимизира производството, според Международната енергийна агенция.
"Ценовата война вероятно ще натежи до края на следващата година", коментира стоковият анализатор в Samsung Futures Inc. Нонг Сунг Ки.  "Саудитска Арабия няма да може да съкрати своето производство, докато Иран продължава да увеличава обемите.".
WTI с януарска доставка падна до $34.99 на NIMEX след като се понижи с $1.14 до $35.62 в петък. Това бе най-ниско от февруари 2009. Обемът на всички търгувани фючърси надхвърли шест пъти средната за последните 100 дни.

Brent с доставка януари намаля с 49 цента или 1.3% до $37.44 на Лондонската фючърсна борса ICE. Той се понижи с 1.80 долара до $37.93 в петък, най-ниско ниво от декември 2008. 

Санкциите срещу Иран ще бъдат вдигнати през първата седмица на януари. Правителството се готви да предложи петролни и газови договори на инвеститорите. Страната добива 2.8 млн. барела дневно последния месец, показват данни на Bloomberg.
"Нашето основно предположение е за пазар с ниски цени, така че цените могат да паднат толкова ниско колкото е възможно, като се готвим за най-лошия сценарий", каза Заманиниа.

Доклад на ОПЕК от миналата седмица показва, че картелът е увеличил дневното си производство до 31.6 млн. барела през ноември.

Обновена

Последни новини
Още от Пазари