Бюджетът на Саудитска Арабия не може да издържи дълго на евтин петрол

Анализаторът Филип Хладек обяснява защо ОПЕК престана да действа като картел в "Клуб Инвестор"

Бензиностанция. снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Бензиностанция. снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

ОПЕК не намалява производството, защото за тях това е ситуация, в която всички губят, коментира Филип Хладек в „Клуб Инвестор“ на 12 декември. След липсата на решение на петролния картел на 4 декември суровината поевтиня до седемгодишно дъно.

Според коментатора от Bloomberg, те или ще поддържат цените на петрола ниски, а ако намалят производството, те все пак ще получават по-малко пари поради намаленото производство, а цената на петрола няма непременно да се качи много нагоре. Това е така, защото ако намалят производството, тогава производителите от шисти в Северна Америка и другите производители ще увеличат своето. „Затова ако ОПЕК намали, а другите не го направят, тогава губещите ще бъдат от ОПЕК“, обобщи дилемата Хладек.

„Ще изгубят пазарния дял, но и ще получават по-малко. Затова, ситуацията няма да се промени, ако те намалят производството“, обясни той.

Представителите на ОПЕК заявиха, че биха искали да изоставят този остарял инструмент да се намалява производството, а искат пазарите да се регулират сами, като се надяват по този начин производителите с по-високи разходи да трябва да намалят производството и така да намеят излишъците, продължи Хладек.

Саудитска Арабия и останалите нации в Персийския залив имат много ниски производствени разходи и при това ниво на цените от $40 за барел или по-малко, те все още реализират печалба, защото производствените разходи за държавите в Залива са може би от порядъка на $5. Но целият бюджет и публичните разходи на тези държави зависи много от цената на петрола и приходите от петрола, така че те няма да могат да поддържат тази ниска цена на петрола в дългосрочен план от политическа перспектива, пипомни той.

Саудитска Арабия и останалите страни спечелиха доста при високите цени и сега живеят от резервите. По думите на Хладек, те може да изкарат година-две.

Големият губещ са страни като Венецуела, Алжир или Еквадор. Тези страни вече имат високи нива на дълга и на дефицита, а освен това и производствените им разходи са по-високи. Те също така зависят от високата цена на петрола за бюджетите си, но те не могат да направят нищо.

Но Хладек не смята, че това е краят на ОПЕК, защото тези страни няма да са по-добре, ако напуснат ОПЕК. Ако се отделят, те няма да са способни да влияят на петролния пазар по никакъв друг начин.

Що се отнася до Русия, тя все още има предимството производствените ѝ разходи да са доста ниски. В западен Сибир, производствените разходи не са толкова високи, освен това там производството е на суша и не е толкова скъпо. Проблемът е, че производствените обеми спадат и Русия трябва да инвестира в нови петролни полета, за да поддържат производството стабилно. А това ново производство на петрол ще бъде по-скъпо. Ако искат да запазят стабилно производството на петрол, те ще се нуждаят от по-висока цена в бъдеще, коментира Хладек.

От Иран се очаква да добави още 1 млн. барела на ден на пазара, който в момента е с обем от около 90 млн. барела на ден. А ако ситуацията в Либия бъде разрешена, оттам потенциално могат да дойдат още 1 млн. барела. „Така че има доста допълнително предлагане, което потенциално би могло да се добави“, но изглежда, че търсенето расте слабо.

Прогнозата е то да нараства с около и по-малко от 1 млн. барела на ден през 2016 г. и според повечето анализатори, цената на петрола се очаква да остане доста ниска през 2016 г. 

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Пазари