Петрол до 30 долара заплашва икономиката на Русия

Рисковете за икономиката на Русия от ниските цени на петрола през 2016 г.

Рафинерия на Лукойл в Урал, Русия - снимка: Dmitry Beliakov/Bloomberg Рафинерия на Лукойл в Урал, Русия - снимка: Dmitry Beliakov/Bloomberg

Суровият петрол на цена от 30 долара за барел ще застраши финансовата система и икономиката на Русия през 2016 г., според 63% от анкетираните в проучване на Bloomberg.

По-ниски цени за ценната суровина през следващата година е най-големият риск за Русия, която е неподготвена за още един шок на енергийния пазар. Геополитическата ситуация крие опасности за банковия сектор и рублата.

"Ако цените на петрола паднат до по-ниски нива и се задържат за по-дълго, рисковете за фискална и финансова дестабилизация в Русия се увеличават значително", заяви Сергей Наркевич, анализатор в PAO Promsvyazbank в Москва.

По-топла зима може да отслаби търсенето на гориво за отопление, което ще предизвика спад в цената на суровия петрол до 20 долара за барел, според анализатори от Goldman Sachs Group Inc. 

ОПЕК

Петролът спадна, след като запасите в САЩ се покачиха почти до рекорд и Организацията на страните износителки на петрол започна да произвежда над определената квота от 30 млн. барела дневно.

Следващата среща на страните членки от ОПЕК ще се състои на 4 декември във Виена, Австрия. Членките в картела са настроени да се придържат към стратегията си за защита на пазарните дялове, чрез поддържане на производството, което кара производителите с по-висока цена на добив да напуснат пазара.

Ниските цени на петрола остават "ключов риск за руската икономика,“каза Андреас Швабе, икономист в Bank International AG Raiffeisen във Виена. "От този риск произтичат дори по-слаба рубла и нови вълни на висока инфлация и бюджетни проблеми ."

Допълнително усложнения пред икономиката на Русия идват и от геополитическото напрежение, породено от свалянето на руски военен самолет от Турция на границата със Сирия миналата седмица, което принуди инвеститорите да разпродават руски активи.

Санкции

В допълнение към събитията в Близкия изток, Русия също трябва да се бори с международните санкции заради конфликта в Украйна.

Страните от ЕС вероятно ще удължат санкциите за още шест месеца в края на януари, според европейски дипломати. Лидерите на 28-те членки на блока са настроени да обсъдят въпроса на срещата на върха на 17-18 декември.

"Само без санкции руската икономика ще се върне към растеж на БВП", каза Уолф Фабиан Хангърленд, икономист в Berenberg Bank в Хамбург, Германия. Срещата на върха е уникален шанс за размразяване на отношенията между Русия и Запада.

Санкциите отслабиха руската рубла през лятото, което принуди централните банкери на Русия да смекчат паричната си политика през септември и октомври, което доведе до пет поредни намаления, като лихвените нива спаднаха до 11 на сто.

Петрол до 30 долара за барел

Само спад до 30 долара за барел може да предизвика влошаване на икономическите условия.

Централната банка изчислява, че ако този сценарий се развие в периода от 2016 до 2018 г. икономиката на Русия ще се свие с 5 на сто, което ще предизвика инфлационни процеси през следващата година и ръст на цените от 7 до 9 на сто. Това ще повиши рисковете за инфлацията и финансовата стабилност в страната, според централната банка на Русия.

"Понижение в цените на петрола ще придизвика отлив на капиталови потоци, което ще засили натиска върху боледуващата икономика на Русия", каза Нериюс Макиулис, главен икономист в Swedbank AB във Вилнюс, Литва. Следващият удар ще бъде „върху балансите на банките, тъй като необслужваните кредити се покачват много рязко, което ще предизвика източването на държавни средства."

Последни новини
Още от Пазари