Deutsche Bank AG раздвижи европейските пазари

Корпоративните печалби на Deutsche Bank AG активизираха инвеститорите на европейски акции

Офис на Deutsche Bank AG в Берлин, Германия. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Офис на Deutsche Bank AG в Берлин, Германия. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Джон Крейн, един от изпълнителнителните директори на Deutsche Bank AG, заяви, че предприема най-голямото преструктуриране на управлението за повече от десетилетие, с цел да отдели корпоративното банкиране на инвестиционната банка от влиянието на търговската империя. Банката ще направи промени и в управлението, като ще бъде премахнат изпълнителният комитет на групата. Четирите основни подразделения ще бъдат представени пряко в съвета на директорите. Тя заяви също така, че с тази стъпка, ще се възстановят отношенията с регулаторните органи.

Пазарите реагираха положително на новината, като широкият Stoxx Europe 600 Index добави 0.6% до 365.38 в 8:16 ч. лондонско време на 19 октомври 2015. Акциите на германския кредитор се повишиха с 2.5%, след като банката изнесе и корпоративните данни  за тримесечието, което активизира инвеститорите.

Акциите на Danone се покачиха с 2.2%, след като най-големият производител на кисело мляко в света съобщи данните за третото тримесечие.  Продажбите надминаха очакванията на анализаторите, след като данните за консумацията на китайските потребители са по-добри от прогнозираните. Книжата на немския търговец на дребно Metro AG нараснаха с 3.5%, след като компанията достигна своята целева печалба. Акциите на Christian Dior SE също отбелязаха ръст, след публикуване на приходите.

 

Wincor Nixdorf AG нарасна с 21 на сто, след като Diebold Inc. заяви, че предлага 1.57 млрд. евро ($1.78 млрд. долара), за да купи производителя на банкомати и касови апарати.

Shire Plc загуби 1.8% от пазарната си стойност, след като регулаторните органи на САЩ поискаха допълнителни тестове и информация за одобрение на лекарство за лечение на болестта сухо око.

Акциите на минните компании, които са сред най-големите губещи от забавящата се световна икономика, отбелязаха спад, след като данните за китайската икономика показаха най-бавния темп на развитие от 2009 г. насам.

Stoxx Europe 600 Index е почти без промяна през изминалата седмица, като изтри загубите от първите три дни на сесията, завършила в петък 16 октомври. Показателят, който проследява компании в 18 страни от ЕС, възвърна загубите си от дъното в края на миналия месец, предизвикани от загрижеността в забавянето на китайската икономика и скандала с Volkswagen AG.

От Владислав Димитров

 

Последни новини
Още от Пазари