Няма място за оптимизъм при петрола

Черното злато поскъпна над 50 долара за барел в началото на октомври

Сонда на ОАО Татнефт край Алметиевск, Русия, 31 юли, 2015, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Сонда на ОАО Татнефт край Алметиевск, Русия, 31 юли, 2015, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Инвеститорите на петрол отбелязаха най-силната си седмица от 2008 г. насам в седмицата, приключила на 9 октомври 2015.

Внезапното покачване се дължи на доклада от EIA, според който САЩ намали производството си за август и септември с 330 хил. барела дневно. Организацията на страните-износителни на петрол (OPEC) като реакция възвръща пазарните си дялове, като увеличава производството си до стойности от 2012 г.

Покачването бе подкрепено и от изявлението на енергийния министър на Катар, Мохамед Ал Сада, според когото прогнозите за 2016 г. са за увеличаване на глобалното потребление на петрол.

Но останалите фактори не предполагат оптимизъм.

Китай, Русия

Китай, основният вносител на петрол, занижи прогнозата си за растеж на икономиката 2015 г. до 7%. Въпреки това Китай се очаква да увеличи вноса си на петрол за следващата година.    

Русия, един от основните производители и износители на петрол, загуби най-много от срива на цените на черното злато, което се отрази на цялата икономика на страната. Руската рубла загуби почти половината от стойността си спрямо щатската валута, през последните 12 месеца. Прогнозата на Централната банка на Русия от 13 октомври е за задържане на цената между 50 и 60 долара за барел, през следващата година.
Подобни са и очакванията на OPEC за 2016 г.

От другата страна на океана с противоположно мнение излезе главният анализатор на Goldman Sachs, Джефри Къри, който заяви, че основният проблем със свръхпредлагането остава и фундаментът не се е променил. Според инвестиционната банка, цената на суровина трябва да достигне до 20 долара за барел, за да се регулира пазарът и натрупването на запаси в глобален мащаб. Къри също така отбеляза, че технически погледнато "историята се повтаря" и възстановяване на цената на нива отпреди 2008 г. (над 140 долара за барел - б.р.) е твърде оптимистична прогноза и е необходимо поне деситилетие, за да се говори отново за такива стойности.


От Владислав Димитров

Последни новини
Още от Пазари