Британското правителство намалява дела си в Lloyds

Държавата си върна около 15,5 милиарда паунда от продажбата на своя дял в най-големия ипотечен кредитор на Острова

снимка: Крис Ратклиф/Bloomberg снимка: Крис Ратклиф/Bloomberg

Британското правителство намалява дела си в капитала на Lloyds Banking Group с още 500 милиона паунда и подготвя почвата за продажбата на още една част от акциите си в Royal Bank of Scotland. Това е част от плана на финансовия министър Джордж Озбърн за излизане на държавата от двете финансови корпорации. 

С последната продажба на акции на Lloyds, правителството намали дела си в капитала на най-големия ипотечен кредитор на Острова до под 11%. Отделно, RBS иска да конвертира 51 милиона книжа от клас "Б" в обикновени акции. Промяната няма да се отрази на печалбата или на правителствения дял в капитала, който възлиза на близо 73 на сто, се казва в становището на базираната в Единбург банка. 

Озбърн получи обратно около 15,5 милиарда паунда от продажбата на акциите в Lloyds на различни институционални инвеститори, а постъпленията от тези на RBS възлизат на над 2 милиарда. Идеята е оставащите акции от Lloyds да бъдат предложени на индивидуални инвеститори с отстъпка, за да може правителството окончателно да се отърве от своята собственост в кредитната институция. 

Колкото до Royal Bank of Scotland, спасителната й програма възлезе на над 45 милиарда лири, което я превърна в най-скъпия bailout в годините на финансовата криза. Иначе, според експертите, цитирани от Блумбърг, превръщането на книжата на банката от клас "Б" в обикновени акции е чисто техническа мярка, поне в средносрочен план. Но на нея може да се гледа като подготовка за евентуални бъдещи продажби на дялове от страна на правителството. 

 

Последни новини
Още от Пазари