Германският износ с рекорден спад от рецесията през 2009

Международните продажби на германски стоки са се свили с 5,2% през август

Пристанището в Хамбург Пристанището в Хамбург

Германският износ отбеляза рекорден спад от рецесията през 2009 – знак, че най-голямата европейска икономика страда от забавянето на глобалната търговия, съобщава Bloomberg.

Международните продажби на германски стоки са се свили с 5,2% през август на месечна база, обяви Федералното статистическо бюро във Висбаден в четвъртък. Това е най-сериозният спад от януари 2009. Анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха спадът да е едва 0,9%.

Германският внос също бележи спад от 3,1%, а бизнес доверието във Франция неочаквано се понижи.

Германия се опитва да се справи със забавянето в Китай – третият по големина търговски партньор на страната, както и на други развиващи се пазари, които са основни дестинации за германския износ.

След като фабричните поръчки от страните извън еврозоната се свиха с над 13% общо за юли и август, сега фокусът в Германия е върху към по-силното вътрешно потребление.

Германският износ все още е с ръст от 6,6% за 8-те месеца от началото на годината до края на август в сравнение със същия период на миналата година, докато вносът бележи от 3,5%.

През август търговският излишък на страната се е свил до 15,3 милиарда евро от 25 милиарда евро през юли, докато излишъкът по текущата сметка е намалял до 12,3 милиарда евро от 24,7 милиарда евро.

Последни новини
Още от Пазари