Правителството предвижда 2.4 млн. лева за научни изследвания за COVID-19

Целта е да се подкрепи развитието на научния потенциал на конкурсен принцип

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Българското правителство осигурява 2.4 млн. лева за проектно финансиране на тематични конкурси, свързани с пандемията, чрез Фонд "Научни изследвания". Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Основната цел е да се осигури подкрепа за научни изследвания на български научни колективи за придобиване на нови знания във връзка с пандемията, уточняват от пресслужбата на кабинета. "Основните документи за конкурса са подготвени от Фонд „Научни изследвания“ по указания на Министерството на образованието и науката и предстои да бъдат съгласувани с Министерството на финансите, в съответствие с правилника на ФНИ", се допълва в позицията.

Още по темата

Продължителността на проектите се планира да бъде до 24 месеца като в работните документи са предвидени две тематични направления.

Първият е за медико-биологични проблеми. Той е с бюджет от 1,56 млн. лв. и сума за финансиране между 100 000 и 300 000 лв. на отделен проект, в зависимост от броя участващи учени в колектива и броя научни организации.

Проектните предложения в рамките на това направление трябва да включват поне една от избраните тематики, разкриват от ведомството.

"Това са биологични и биомедицински изследвания на SARS-CoV2, включително структурата и организацията на вируса, начина му на проникване в организма и клетките и механизми на вътреклетъчно предаване, епидемиологични и имунологични изследвания, свързани с протичането на инфекцията със SARS-CoV2, разработване на терапии за лечение на корона-вирусна инфекция и ваксини за превенция на заразяване със SARS-CoV2, доказани при модели in vivo, разработване на изследователски модели за наблюдение на вируса в реални условия и нови диагностични средства за специфично доказване на SARS-CoV2, всички области на материалознанието, които могат да повлияят на изследванията, свързани с превенция и лечение на COVID-19, фактори на околната среда, които повлияват на предаването и оцеляването на вируса SARS-CoV2, доказани при модели in vivo", ставя ясно от съобщението. 

Второто направление е свързано със социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19. Той е с бюджет е 240 000 лв. и сума за финансиране между 30 000 и 60 000 лв. на отделен проект, в зависимост от броя участващи учени в колектива, отбелязват от МС. 

"Проектните предложения в рамките на това направление трябва да включват тематики като изграждане на ефективни механизми за предотвратяване или ограничаване на епидемии от високорискови вирусни заболявания с минимални последици за обществото и икономиката, социални, психологически, правни, културни, образователни, етични и други аспекти на мерките, въведени в различни държави с цел ограничаване разпространението на вируса или мерки за възстановяване на икономиката и преодоляване на социалните и финансовите последици от пандемията и ограниченията, наложени във връзка с нея", обясняват от ведомството. 

От информацията става яно, че допълнително е одобрен бюджет от 600 000 лв. за финансиране на проекти на български учени и колективи по конкурси за двустранно или международно сътрудничество, свързани с пандемията от коронавирус.

 

 

Последни новини
Още от Новини