Правителството разхлаби мерките срещу коронавируса, КПП-тата отпадат след 6-ти май

От утре автоинструкторите могат да подновят дейност, позволяват се и индивидуалните спортове на открито

Българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет Българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

От утре инструкторите - автоинструктори, авиация, шофиране, могат да подновят дейност. Индивидуалният спорт на открито също се позволява, както и използването на плувни басейни. Това заяви премиерът Бойко Борисов в рамките на извънреден брифинг в Министерски съвет. Той посочи, че по-късно днес ще бъдат публикувани и официалните заповеди на министъра на здравеопазваненто Кирил Ананиев. 

“Две неща трябва да се спазват за всичко - дистанция и дезинфекция - това е правилото”, заяви премиерът Бойко Борисов. Той добави, че всяка една от стъпките за разхлабване на мерките ще е валидна, докато се спазва. 

"Коронавирусът няма да отмине до година и половина - две - това казват всички експерти в света", добави премиерът. 

Борисов посочи, че думите "извънредно положение" създават само допълнителен стрес, като обясни, че очаква утре сутрин да има изготвен проектозакон, който да послужи за отмяната на извънредното положение.

"Противоепидемичните мерки и тези за подкрепа на бизнеса и населението ще останат в сила и след това", отбеляза премиерът. 

По думите на Борисов в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса има единомислие по отношение на отмяната на необходимостта от контролно-пропускателни пунктове. Борисов отбеляза, че КПП-тата са изиграли много важна роля, като посочи, че очаква да отпаднат следобеда на Гергьовден - 6-ти май. 

Щабът обаче не се е споразумял за отмяна на мерките и отваряне на детските градини, стана ясно още от брифинга.

Премиерът отбеляза, че предстои да бъдат въведени облекчения и за дейността на ресторантьорския сектор, като ще се позволи на някои заведения на открито да възобновят дейност. 

"В момента се учим да съществуваме и работим в условията на коронавирусна инфекция", заяви ръководителят на Щаба генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Ще се инициира фонд, целта е страните от Европейския съюз е да се съберат около 7.5-8 милиарда евро за ваксина", обяви още премиерът Борисов. Той посочи, че България ще участва във фонда със 100 хиляди евро.

 

Последни новини
Още от Новини