САЩ ще блокират заявката на Иран за заем от 5 млрд. долара от МВФ

Властта в Техеран се надява да получи финансиране, за да ограничи разпространението на коронавируса в страната

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да блокира заявка на Иран за получаване на заем на стойност 5 млрд. долара от Международния валутен фонд за ограничаване на разпространението на коронавируса. Според Вашингтон режимът в Иран разполага с достатъчно пари и не би могъл да изпълни критериите за получаване на заем, съобщава Bloomberg, като цитира анонимен източник от администрацията на Тръмп.

Според източника върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей разполага с милиарди долари, които могат да бъдат използвани. Освен това администрацията на Тръмп припомня предишно изявление на иранския президент Хасан Рухани, че санкциите на САЩ не са попречили на Иран да получи необходимите лекарства. Близкоизточната държава е една от най-силно засегнатите от коронавируса.

Още по темата

Все пак съответното послание на Рухани бе противоречиво. На среща на кабинета, която бе излъчвана по иранската национална телевизия, той обвини САЩ в „медицински тероризъм“ заради американските санкции срещу икономиката на страната. В своето обръщение той призова международната общност да подкрепи заявката на Техеран за финансова подкрепа от МВФ.

Според високопоставеното лице от администрацията на Тръмп отношенията на Вашингтон към намеренията на Иран за теглене на заем са от второстепенно значение. По думите му това е така, тъй като Иран няма да отговаря на стандартите на МВФ за прозрачност.

В Иран има близо 65 хил. потвърдени случаи на коронавирус, от които над 4 хил. са с фатален край.

Последни новини
Още от Новини