Ирак спира добива от южно петролно поле заради риск за сигурността

За първи път се предприемат подобни мерки от началото на антиправителствените протести през октомври

Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg

Ирак, който е вторият по големина производител на петрол сред страните членки на ОПЕК, прекратява добива в ключово петролно поле в южната част на страната, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознат със ситуацията анонимен източник.

Останлите петролни полета в Южен Ирак ще компенсират за прекратената дейност, която няма да се отрази на производството на петрол в национален мащаб. Спирането на добива е временно и се случва като предпазна мярка заради мащабните протести в страната. В полето се произвеждат средно между 80 хил. и 85 хил. барела петрол  на ден.

Основната цел е да се предпази техниката на комплекса от демонстрациите, които се провеждат в близост.

През последните два месеца на няколко пъти протестиращи се събираха в близост до южните петролни полета в Басра и други иракски градове, но досега не е спиран добивът.

От началото на демонстрациите на 1-ви октомври са загинали близо 500 души и над 22 хил. са ранени по време на сблъсъци със силите за сигурност. Иракчани, предимно от шиитски произход, протестират срещу корупцията в правителството, некачествените услуги и засилващото си иранско влияние в политическия живот. Те настояват сегашните управляващи да се оттеглят.

Последни новини
Още от Новини