Nissan планира мащабно преструктуриране заради ниска печалба

Компанията ще съкрати над 10 хил. служители

Изпълнителният директор на Nissan Хирото Сайкава. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Изпълнителният директор на Nissan Хирото Сайкава. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Автомобилната компания Nissan бележи спад от 90% на оперативната си печалба. Поради това компанията ще разшири плана си за преструктуриране, пише Bloomberg.

Оперативната печалба през първото тримесечие на фискалната година ще бъде няколко милиарда йени, пише японското издание Nikkei. Спадът ще бъде много по-голям от предварителната прогноза на анализаторите за понижение на печалбата с 66% до 37 млрд. йени (342 млн. долара).

През първото тримесечие на тази година печалбата на японския производител се срина с 98%. Nissan не е регистрирала подобни резултати от финансовата криза през 2009 г.

Японската автомобилна компания планира да съкрати още 5200 служители в световен мащаб, за да подобри финансовите си резултати. По този начин общите съкращения ще станат над 10 хил., което се равнява на близо 7% от работната сила на компанията. Преструктурирането няма да е лесно, коментира членът на управителния съвет на Nissan Мото Нагай.

Планът предвижда намаляване на производителността на пазари в Югоизточна Азия и Латинска Америка.

Nissan изпитва трудности да се възстанови след ареста през ноември на Карлос Гон, който беше в основата на партньорството между японската компания, Renault и Mitsubishi.

Печалбата на автопроизводителя от 2018 г. удари 10-годишно дъно. Компанията няма да публикува официално отчета си за първото тримесечие на фискалната година, докато не бъде одобрен от борда на директорите в четвъртък, уточняват от Nissan.

Компанията планира да обнови няколко модела, като ще представи над 20 нови автомобилни версии и ще се фокусира върху ритейл продажбите в САЩ през следващите 3 години. Автомобилният производител обнови модела Nissan Skyline и възлага големи надежди за високи продажби на електрическите седани в Китай, Латинска Америка и други развиващи се икономики.

Продажбите на автомобили на Nissan в САЩ се понижават с 15% през юни, което увеличава годишния спад до 8.2%.

Последни новини
Още от Новини