Тръмп заплаши Иран с нови санкции

Голнар Мотевали, Bloomberg, за последните развития в напрежението между САЩ и Иран

Снимка:  Ali Mohammadi/Bloomberg Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва да наложи допълнителни санкции срещу Иран, макар по-голямата част от икономиката на ислямската репубика да е вече ударена от финансови ограничения. Репортерът на Bloomberg Голнар Мотевали коментира темата.

В реакция на коментарите на Тръмп командир от военноморския флот на Иран, заяви, че страната е готова да свали още американски дронове, ако те навлязат във въздушното пространство на Иран, коментира Мотевали.

Предвид това което сме видели досега в реториката между Иран и САЩ не мога да си представя Иран да приветства каквато и да е било увертюра за преговори от САЩ, докато същевременно увеличават натиска върху икономиката на Иран.

По думите й в момента според иранската гледна точка Тръмп иска да предефинира масата на преговори, докато в същото време поставя под огромен натиск Иран, като почти я наказва за неща извън параметрите на ядрената сделка.

Иран каза, че ако американската администрация вдигне санкциите си, страната ще обърне позициите си спрямо ядрената сделка, посочи журналистът.

Ислямската република ще обмисли преговори, ако САЩ се върнат към позициите си от 2017 г., а администрацията на Тръмп подкрепи сегашната ядрена сделка. Иран също очаква от американското правителство да я компенсира, заради щетите върху иранската икономика заради по-строгите американски санкции от май миналата година.

 

Последни новини
Още от Новини