Мит Ромни и други сенатори се притесняват за подхода на Тръмп към Huawei

Коментар на Селина Уанг, Bloomberg, за последните развития около Huawei в отношенията САЩ-Китай

Президентът Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия Дом във Вашингтон на 11 декември 2018. Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg Президентът Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия Дом във Вашингтон на 11 декември 2018. Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg

Сенатор Мит Ромни се опитва да спре президентът Тръмп от това да не осъществи страховете на много конгресмени - да смекчи тона към Huawei като част от търговска сделка с Пекин. Селина Уанг, Bloomberg, коментира темата.

Много законодатели в САЩ, включително съветниците на самия Тръмп, смятат, че търговските преговори и Huawei трябва да бъдат разглеждани като два отделни и различни проблема.

В резултат Мит Ромни е представил изменение на „Закона за разходите за национална отбрана“, което постановява изпълнението на определени условия преди Huawei да бъде извадена от "черния списък" на САЩ, в който бе включена. Списъкът задължава американските компании да получат специален лиценз, за да им бъде позволено на продават компоненти на китайската компания.

"Мит Ромни и много други конгресмени искат да са сигурни, че въпросът за националната сигурност няма да се превърне в разменна монета в търговските преговори", коментира ситуацията Селина Уанг.

Bloomberg News съобщава, че според прокурори част от детайлите по делото на САЩ срещу Huawei, ползвани като доказателство за обвинение, се считат с твърде висок риск, за да бъдат видени дори от адвокатите на Huawei, каза още Уанг.

Тя припомни още, че основателят на китайския тех гигант предвижда възможен спад на печалбата с до 30 млрд. долара през следващите 2 години като пряк резултат от мерките на САЩ.

Чуйте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини