Вдигането на данъците в Япония би означавало провал на абеномиката

Провалът на абеномиката е необратим, ако не се отложи данъчното увеличение, категоричен е бившият икономически съветник на Абе

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Pool via Bloomberg Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Pool via Bloomberg

Японският министър-председател Шиндзо Абе трябва да отложи увеличението на данъците, което е предвидено да се въведе през октомври. В противен случай това ще доведе до провал на абеномиката, чиято цел е заздравяването на японската икономика. Това коментира един от създателите на програмата за спасението на икономиката на страната Естуро Хонда, цитиран от Bloomberg.

Абеномиката ще се провали, ако не се изчака с вдигането на данъците, коментира Хонда, който е бивш икономически съветник на Абе. 

Хонда досега е успявал да убеди Абе да отложи мерките 2 пъти. В момента той твърди, че се стреми това да се случи трети път. Според него повишението трябва да се отложи, докато нивото на инфлацията не достигне 2%. В противен случай Японската централна банка няма да изпълни тази цел, която е ключова за постигането на стабилен растеж, обяснява той.

Абе и министрите му потвърждават, че данъците ще се увеличат от 8% до 10%, ако няма сериозна криза.

„Изглежда, че Абе обмисля дали да отложи планираното покачване на данъците“, твърди Хонда, който се срещна с японския министър-председател преди месец, за да обсъди именно този въпрос. Преди седмица Абе се срещна и с други икономисти, което засилва опасенията на някои анализатори, че отлагането е възможно.

Дебатът относно вдигането на данъците се усложни заради данните от понеделник, които показват, че японската икономика бележи неочакван ръст през първото тримесечие на 2019 г.

Въпреки това важни елементи от икономиката като износ, индустриално производство и капиталови разходи бележат спадове. Също така нестихващото търговско напрежение добавя несигурност относно икономическите прогнози.

„Смятам, че Абе ще е взел своето решение по казуса до края на срещата на върха на страните от Г-20 през юни“, заявява Хонда.

Последни новини
Още от Новини