Влиянието от търговската война засяга всички

Хиляди компании от различни сектори се подготвят за ефекта от засиленото търговско напрежение между САЩ и Китай

Пристанище в Пасадена, Тексас. Снимка: Loren Elliott/Bloomberg Пристанище в Пасадена, Тексас. Снимка: Loren Elliott/Bloomberg

От най-големите добивни компании до германските автомобилопроизводители и японските козметични фабрики, бизнесът по света се подготвя за косвените ефекти от търговската война между САЩ и Китай, пише Investor.bg, като се позовава на Wall Street Journal.

Администрацията на Тръмп от петък вдигна митата върху китайски стоки за 200 млрд. долара, изпращайки вторични вълни към Азия и Европа. Увеличението на митата от 10% на 25% засяга хиляди китайски продукти от разнобразни сектори – морска храна, метали, машини и пр. Засегнати са потребителски продукти като лаптопи, ръчни чанти и козметика.

Пекин заяви, че обмисля ответни мерки, които вероятно ще се прицелят в американската енергетика и земеделие.

Поради глобализираната търговия двустранният търговски спор ще нанесе удар на икономическия растеж по целия свят. През април МВФ понижи прогнозата си за световния растеж за тази година от 3,6% на 3,3% и заяви, че търговското напрежение може да го снижи още.

Засегнатите страни включват Южна Корея, която изнася полупроводници и петрохимикали за Китай, където те се вграждат в крайни продукти, изнасяни за САЩ. Корейският износ, една четвърт от който отива за Китай, през април спадна за пети пореден месец.

Японските компании за електроника също зависят от Китай, който използва техните компоненти. От Panasonic, която има заводи в Китай, заявиха, че търговският конфликт е отнел 365 млн. долара от оперативната й печалба за годината, завършваща на 31 март. Компанията предвижда допълните загуби от 91 млн. долара през настоящата фискална година.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини