Vodafone е открила уязвимости в оборудването на Huawei още през 2009

Според двете компании обаче проблемите са били разрешени

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Vodafone Group Plc. призна пред Bloomberg, че е открила уязвимости в оборудването на Huawei за италианския бизнес на оператора още през 2009. Vodafone твърди, че проблемите са били разрешени. Репортерът на Bloomberg Даниеле Лепидо коментира темата.

Първоначален доклад от 2009 е открил 26 бъга в рутери на Huawei, които е възможно да са могли да дават достъп на китайската компания до чувствителни потребителски данни. През 2011 Vodafone е започнала по-сериозна проверка в уязвимостта на рутерите и е открила по-късно съществуващи "задни вратички" в стационарните си мрежи за достъп в Италия.

Източници на Bloomberg казват, че уязвимости е имало и след 2012 г. и такива са съществували във Великобритания, Германия, Испания и Португалия.

"Задна вратичка наричаме уязвимост в киберсигурността, която позволява на потенциален хакер да вземе контрола върху мрежа, компютър или домашна мрежа. В общи линии това е нещо много сериозно", коментира Лепидо.

През 2011, когато Vodafone моли китайската компания да премахне тези задни вратички, както става ясно тя го прави, но след т.нар. тест за проникване, който Vodafone провежда компанията отново открива тези „задни вратички“.

След нашето разследване Vodafone призна, че е открила задни вратички също и в стационарните мрежи за достъп, особено при BNG - широколентови мрежови входове, които са косвено свързани с мрежата-ядро, която е днк-то на всеки тип мрежа.

Както Huawei, така и Vodafone твърдят, че уязвимостите, които са открити по това време са били разрешени, и са част от нормалния процес в тестването и пускането на продукти.

Huawei каза: „Софтуерните уязвимости са предизвикателство за цялата индустрия ... и когато една уязвимост бъде открита, ние работим в близко сътрудничество с нашите партньори, за да предприемем подходящите правилни действия“.

Отговорът на Vodafone по темата гласи: „В телекомуникационната индустрия не е необичайно уязвимости в оборудването от доставчици да бъдат открити от операторите ... Ако съществува уязвимост Vodafone работи със съответния доставчик за бързото ѝ разрешаване“.

 

Последни новини
Още от Новини