След кризата от 2008 е налице глобална инициатива за по-силни финансови регулации

Андрю Бейли, главен изпълнителен директор на британския финансов регулатор Financial Conduct Authority

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Андрю Бейли, главен изпълнителен директор на британския финансов регулатор Financial Conduct Authority, коментира за Bloomberg значението на Брекзит за световното банкиране, както и регулациите и ръста на финтех. Според анализатори Бейли е един от най-вероятните наследници на сегашния гуверьор на Английската централна банка Марк Карни, след като през 2020 той ще приключи удължения на два пъти заради Брекзит свой мандат.

Няма съмнение, че в периода от финансовата криза само преди малко над 10 години насам наблюдаваме глобална инициатива за изграждане на по-силни регулаторни основи както на практика, така и като норми.

Според Бейли с течение на времето и особено в периода след финансовата криза е на АЦБ са предоставени много важни регулаторни отговорности.

Смятам, че е уместно централната банка да има такива и аз съм силен поддръжник на това и все още участвам като член на две комисии в дейността на банката в тази област.

По отношение на финансовите услуги най-важната част от процеса по Брекзит, ако предположим, че той се случи, следващият етап за бъдещите отношения е ключов, каза той.

Нужно е договорените ангажименти за финансова еквивалентност да имат определена същина, за да има предвидимост както за финансовите пазари, така и за регулаторите.

В крайна сметка това е важното за целите на обществения интерес и според мен трябва да настояваме в такава посока.

 Очаквайте видео.

Последни новини
Още от Новини