Строителството на жилища в САЩ спада до най-ниските нива от 2017 г.

Разрешителните за строеж са намалели с 1.7% на годишна база

Снимка: George Frey/Bloomberg Снимка: George Frey/Bloomberg

Строителството на нови жилища в САЩ отбеляза неочакван спад през март и достигна до най-слабите си нива от май 2017 г. Поради това строителите остават предпазливи, въпреки че лихвите по ипотеките се задържат на ниски нива и заплатите се увеличават, пише Bloomberg.

Разрешителните, които са задължителни за строителство, се понижават с 1.7% до 1.27 млн. Новото строителство на жилища намалява с 0.3% на годишна база до 1.139 млн. броя. Двете категории са под предварителните очаквания.

Още по темата

Спадът сигнализира, че строителите изпитват трудности с изграждането на недвижими имоти на достъпни цени заради покачването на цената на труда и високите разходи за материали. Все още няма сигнали за стабилизиране на имотния пазар в САЩ, като лихвите по ипотеките са на по-ниски нива спрямо 2018 г.

Очаква се продажбите на вече съществуващите жилища, които отговарят за 90% от пазара, да се забавят. От друга страна, продажбите на нови жилища ще се оттеглят от най-добрите си нива през последната година, прогнозират анализатори.

Последни новини
Още от Новини