От какво се интересуват италианските компании в България

Марко Монтеки, Италиано-българска търговска камара

Марко Монтеки, президент на Италиано-българска търговска камара. София, хотел Маринела, 27 март 2019. Скрийншот Bloomberg TV Bulgaria Марко Монтеки, президент на Италиано-българска търговска камара. София, хотел Маринела, 27 март 2019. Скрийншот Bloomberg TV Bulgaria

Италиано-българската търговска камара и Агенцията за инвестиции на София се споразумяха да подкрепят малки и средни компании. Сред мерките са обмен на информация в услугите за малки и средни фирми, опит в областта на управление на европейски програми и търгове главно в областта на научните изследвания и развитие на иновациите.

Владимир Дамянов, Агенция за инвестиции на София, в ляво и Марко Монтеки, Италиано-българска търговска камара. София, хотел Маринела, 27 март 2019. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria.

Туризмът, предприемачеството са допирните точки между компаниите от Италия и България. Италианските компании се интересуват от производствения сектор, балнео- и термалният туризъм, каза президентът на Италианско-българската камара Марко Монтеки.

„Глобалните предизвикателства на пазара са обучението на персонал. Много е важно човек да има обучен персонал. Да се намери правилната локация, където да се произвежда на  конкурентни цени. А властите трябва да се опитват да подкрепят такъв тип инвестиции”.

Географски италианските компании се интересуваха преди от района на Пловдив и столицата. Сега интересът е главно към София, но италиански фирми работят в цяла България, каза Монтеки.

Още по темата

Италиано-българската камара има за членове компании от двете страни. Публично-частната организация промотира двете страни във възможностите за правене на бизнес, спорт, туризъм.

През 2019 Италиано-българската камара предвижда италианско издание на София Гайд заедно с Агенцията за инвестиции на София. Ще направи кънтри презентация на България в Италия и B2B срещи между предприемачи от двете страни.

„България има редица позитивни характеристики – не само ниските такси и по-евтината работна ръка, но и редица компетенции, които ние, италианските компании търсим. Няма нужда да ходим в далечни страни като Китай,  когато България е близо.

Полагаме усилия за привличането на италиански предприемачи в България. Трябва да подкрепим Европа.. Да не гледаме само към Китай като отправна точка. Има големи страни като Китай и САЩ, но нашият основен бизнес го развиваме тук, в Европа”.

Чуйте още в интервюто за Силвия Грозева от Bloomberg TV Bulgaria.

Управителят на Бюро Veritas Bulgaria Станислав Смилков връчи сертификат по стандарт ISO 20121 – устойчиво управление на събития на президента на Италианската камара Марко Монтеки в присъствието на зам.-посланика на Италия Франческо Калдероли.

Последни новини
Още от Новини