Volkswagen с амбициозен план - увеличава драстично производството на електромобили

Германската компания ще вложи 44 млрд. евро за прехода към електромобили до 2023 г.

Изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дийс (вляво) и финансовият директор на компанията Франк Витер (вдясно). Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дийс (вляво) и финансовият директор на компанията Франк Витер (вдясно). Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската автомобилна компания Volkswagen планира да произвежда с 50% повече електромобили от първоначално поставената цел през следващите 10 години. Увеличаването на производството на електрически автомобили до 22 млн. засилва прехода към електромобили, пише Bloomberg.

Volkswagen е единствената компания в индустрията, която се фокусира върху електрическата мобилност до такава степен, коментира изпълнителният директор на производителя Херберт Дийс във вторник.

Дийс е под натиск, за да намери начин компанията да спести пари, докато се инвестира все повече в най-голямата трансформация на производителя през последните десетилетия. Volskwagen ще вложи 44 млрд. евро до 2023 г. в производството на електромобили и свързани превозни средства.

„Ако компанията запази нивото на печалба от 2018 г., това ще бъде голямо постижение на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин и понижението на потребителското търсене на най-големия автомобилен пазар в света – Китай, обясни Дийс в интервю за Bloomberg.

Акциите на германската компания поскъпнаха с 0.4% на днешната сесия във Франкфурт.

Volskwagen планира да продава акции от подразделението си за камиони Traton SE. Скоро ще бъде обявена точната дата за изпълнението на плана, като през следващите дни компанията ще оценява пазарните условия, заявява Дийс. Пазарната оценка на Traton SE е близо 30 млрд. евро.

За да свие разходите си, Volkswagen отваря платформата си и за други играчи в бранша. Базираната във Волфсбург група преговаря за засилване на сътрудничеството с конкурента Ford. Във вторник компанията съобщи, че преговорите с Ford в областта на електрическата мобилност и автономното управление на автомобили са в напреднала фаза.

Проблемите за Volkswagen от скандала с манипулирането на резултатите от тестовете за дизеловите емисии продължават. Досега компанията е платила глоби на стойност 29 млрд. евро заради скандала. Освен това германски прокурори започнаха разследване срещи директори в бранша за потенциални измами на пазара. 

Volkswagen очаква да увеличи годишните си приходи с 5%. Прогнозата включва очаквания за подобряване на пазарната среда през второто полугодие, обяснява Дийс. 

Последни новини
Още от Новини