Великобритания, Австралия, Сингапур спряха всички Boeing 737 MAX

FAA издаде глобално известие за годност

Уинглет и опашка на 737 MAX 8 пред завода на Boeing в Рентън, щата Вашингтон. 8 декемврир 2015. Photographer: David Ryder/Bloomberg Уинглет и опашка на 737 MAX 8 пред завода на Boeing в Рентън, щата Вашингтон. 8 декемврир 2015. Photographer: David Ryder/Bloomberg

След Китай и Индонезия, и Сингапур обяви, че спира всички полети на 737 MAX от своите летища, въпреки че американската агенция за гражданско въздухоплаване /FAA/ обяви, че самолетът е годен за летене.

ДОПЪЛНЕНИЕ в 10:50: И Австралия спря полетите на 737 MAX.

ДОПЪЛНЕНИЕ В 16:00: И Великобритания спря всички полети на Boeing 737 MAX.

FAA издаде глобално известие за годност ден след втората катастрофа на самолет от новия модел, 737 MAX 8 с Ethiopian.

Няма окончателно доказателство да се свърже загубата на Ethiopian Airlines 737 Max 8  полет 302 в неделя, 11 март 2019 с фаталния инцидент на Lion Air полет 610, включващ същия модел през октомври 2018, съобщи FAA.

Boeing работи по подобрения на софтуера за контрол на системите и FAA планира да публикува директива до авиокомпаниите през април.

Изявлението говори за това, че американският авиационен регулатор няма непосредствени планове за приземи 737 МАХ 8, за разлика от Китай, Индонезия и Сингапур, които решиха да спрат неговите полети до свои летища.

През уикенда 157 души загинаха край Адис Абеба, Етиопия.

Още по темата

Акцията на Boeing изгуби 5,3% при затваряне на пазарите в Ню Йорк, най-голям спад от 29 октомври, денят на катастрофата на Lion Air в Яванско море. Отстъплението на Boeing започна, след като някои авиокомпании приземиха самолетите си от модела МАХ 8.

Френската Safran изгуби 1,67% след катастрофата в неделя на 737 МАХ, чиито двигатели за произведени от съвместното й дружество /CFM/ с американската General Electric.

Президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че „самолетите стават все по-сложни за управление”. Според Тръмп „пилоти повече не са нужни, а по-скоро учени от Масачузетския технически университет”.

„Не знам за вас, но аз не искам Алберт Айнщайн да ми е пилот”.

 

 

 

 

Двигател CFM Leap на 737 MAX 8 пред завода на Boeing в Рентън, щата Вашингтон. 8 декември 2015. Photographer: David Ryder/Bloomberg.

Boeing

Американският аерокосмически производител каза, че държи на самолета, който е осъвременена версия на „работния кон” на гражданската авиация в света, 737.

Програмата на семейството 737 е на път да постигне 30 млрд долара приходи годишно и около една трета от оперативната печалба на компанията според Джордж Фъргюсън, анализатор в Bloomberg Intelligence.

„Уверени сме в безопасността на 737 MAX и в работата на мъжете и жените, които го проектираха и направиха”, написа Денис Муйленбърг, главен изпълнителен директор на Boeing до служителите след съобщението на FAA.

Базираната в Чикаго компания има да прави доставки на 558 самолета от модела МАХ 8 в следващите 12 месеца според Рон Ъпстейн от BofA Corp.

САЩ е приземявал всички самолети от един модел само два пъти за последните 40г. Последният път това стана през януари 2013, след като две литиево-йонни батерии се запалиха на борда на Boeing 787 Dreamliner.

Останки от катастрофата на Lion Air на пристанището в Джакарта, Индонезия. 29 октомври 2018. Photographer: Rony Zakaria/Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини