Wizzair поставя още повече седалки в самолета

Airbus разчита максималната гъвкавост в изпълнението на кабината на А321neo да привлече още поръчки

Кристиан Шерер, главен търговски директор на Airbus, в ляво и Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizzair. 7 март 2019, в завода на Airbus, Хамбург, Германия. Снимка: Силвия Грозева/InvestorMediaGroup Кристиан Шерер, главен търговски директор на Airbus, в ляво и Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizzair. 7 март 2019, в завода на Airbus, Хамбург, Германия. Снимка: Силвия Грозева/InvestorMediaGroup

Airbus достави първия тяснофюзелажен самолет с най-широката кабина в света - А321neo за 118,3 млн долара каталожна цена на най-големия си клиент за този модел Wizzair.

В оборудването на новия А321neo HA-LVA са премахнати два странични аварийни изхода, разширени са вратите на кабината и тоалетните в дъното са преместени, за да се освободи място за повече седалки. Стандартната конфигурация на A321 е за 185 пътници до максимум 220. Wizzair ще вози 239 пътници в еднокласна конфигурация.

 

„Въвеждането на нови и по-икономични самолети е от ключово значение, защото колкото по-ниски разходи успеем да постигнем, толкова по-ниски цени ще успеем да предложим на пътниците си”, каза директорът на Wizzair Йозеф Варади.

"Преди години и аз си мислих, че ще е невъзможно за когото и да било да се доближи до разходната норма на Ryanair, но сега мога уверено да ви заявя, че ние успяхме да преборим Ryanair и в това отношение.

В този смисъл А321neo играе изключително важна роля. И ние сме много по-фокусирани върху пазара в ЮИ Европа - имаме 25 оперативни бази в 14 държави на един пазар, който трябва да бъде стимулиран", каза Варади на церемонията по предаване на самолета на 7 март 2019 в Хамбург.

Ултралоукост авиокомпанията през януари обяви, че очаква да започне да оперира с новия си флот от А321neo през четвъртото тримесечие на 2019.

Лоукост превозвачът, който е най-голямата авиокомпания в ЦИЕ по брой пътници за 2018 поръча общо 256 такива самолета от Airbus.

A321neo на Wizzair в завода на Airbus преди предаването му на оператора. 7 март 2019. Хамбург, Германия. Снимка: Силвия Грозева/InvestorMediaGroup.

Новите врати в A321neo, показани в Хамбург са по-големи от Type C Door, отколкото регулациите изискват. Airbus я сертифицира за най-високото ниво за евакуация и сега може да пропуска 65 пътници в сравнение с 55 за една типична врата Type C Door.

"В дългосрочен план ще стане стандарт. Авиокомпаниите го харесват. Популярни сме с тази кабина и има много поръчки", каза Франк Навалон, директор Маркетинг за тяснофюзелажни самолети на Airbus.

Airbus обяви баклог към 28 февруари 2019 от 7390 самолета. Европейският производител реши да увеличи производството на 63 самолета месечно, "за да отговори на повишеното търсене", каза Навалон.

Производство на А350 в завода на Airbus,  7 март 2019, Хамбург, Германия. Снимка: Силвия Грозева/InvestorMediaGroup.

Последни новини
Още от Новини