Енергийни теми на срещата Борисов-Медведев

Участието на Росатом в строежа на АЕЦ Белене: само с търг

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев, в ляво и премиерът Бойко Борисов, в дясно. Министерски съвет. София. 4 март 2019. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/InvestorMediaGroup Премиерът на Русия Дмитрий Медведев, в ляво и премиерът Бойко Борисов, в дясно. Министерски съвет. София. 4 март 2019. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/InvestorMediaGroup

Русия очаква гаранции от ЕК, за да продължи сътрудничеството в енергийната област с България, каза руският премиер Дмитрий Медведев на брифинга с Бойко Борисов в София.

Росатом изяви готовност за участие в проекти като АЕЦ Белене, но "решението ще бъде взето на търга", каза Борисов.

Руският премиер Медведев обяви, че вижда възможности за развитие на търговията между двете страни, където стокооборотът според него е паднал от 5 млрд долара на 3 млрд.

„Има широк коридор от възможности и можем да стигнем до нивата от 2012 година - предкризисниото ниво”, каза Медведев.

Двете страни подготвят още споразумения в полицейското сътрудничество, спорта, културата.

Утре в София ще се проведе българо-руски туристически бизнес форум.

Ще бъде обсъден и въпросът за ферибот Бургас-Новоросийск, както и полицейското сътрудничество „във връзка с голямата численост на руските туристи и хора от Руската федерация, които имат жилища у нас”, каза Борисов.

В края на брифинга Борисов каза, че е необходимо още няколко години да поддържаме руските самолети, „докато дойдат новите”.

„Няма да се плашите”, каза Борисов.

„Изтребителите винаги ще дойдат, но главното е газът да дойде е да работят електроцентралите”, отвърна Медведев.

Преди брифинга България и Русия подписаха програма в туризма 2019-2021 и План за консултации между МВнР на България и Русия за 2019.

Външнополитическите консултации включват "консулски въпроси, различни регионални и международни теми, сред които Близък изток, Африка и ООН, както и разговори по уреждане на въпросите, свързани с дипломатическата собственост на двете държави", съобщи МВнР в София в мейл.
 

Руският премиер Дитрий Медведев доведе в София делегация, в която влизат: заместник-председателят на правителството Олга Голодец, министърът на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Денис Мантуров, министърът на енергетиката Александър Новак, министърът на икономическото развитие Максим Орешкин, министърът на труда и социалната защита Максим Топилин, ръководителят на Федералната агенция по туризъм Зарина Догузова, заместник-министърът на външните работи Александър Грушко, генералният директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ Алексей Лихачев, председателят на управителния съвет на ПАО „Газпром“ Алексей Миллер и др, по информация на правителствената пресслужба.

Очаквайте видео от брифинга.

Тук може да видите немонтиран видео материал, предоставен от правителствената пресслужба от посрещането на Медведев в Министерски съвет.

Тук може да видите запис от пленарната среща Борисов-Медведев в Министерски съвет, предоставен от пресслужбата на правителството /немонтиран от редакцията материал/.

Последни новини
Още от Новини