Примирието между САЩ и Китай е изключително положително за азиатските активи

Раджиив де Мело, главен инвестиционен директор на Bank of Singapore

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Раджиив де Мело, главен инвестиционен директор на Bank of Singapore, коментира търговските преговори между САЩ и Китай и какво е значението им за инвестиционната му стратегия.

Фактът, че двете страни се доближават към примирие, което изглежда доста вероятно предвид удължения период за преговорите, е нещо изключително положително за много от азиатските активи и глобалните капиталови пазари, които бяха засегнати от несигурността.

Според икономиста примирието е било вече включено в оценките на голям брой класове активи по целия свят, в резултат капиталовите пазари отчитат силни ръстове и има по-голяма увереност по темата.

Въпросът сега е дали това наистина е примирие, тъй като митата са все още с 10% по-високи.

"За мен обаче по-важното оттук нататък е дали ще има съкращение на митата и какъв ще е диапазонът на споразумението", посочи той. 

Раджиив де Мело прогнозира, че исканията на САЩ за стабилност на юана ще представляват трудност за Китай. 

Китай обаче иска да се отдалечи от двустранната валутна зависимост със САЩ и да разглежда по-общия набор валути, спрямо които да оценява развитието на китайския юан.

В резултат ако доларът започне да поскъпва спрямо всички основни валути, Китай би имала все по-малък контрол върху валутата си и затова не би искала успоредно покачване и на юана.

Чуйте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини