Франция и Германия в спор за повече свобода за продажба на оръжия извън ЕС

Германия ограничи продажбата на оръжия към Саудитска Арабия заради убит саудитски журналист в Турция

Посолството на Саудитска Арабия в Турция. Снимка:  Kostas Tsironis/Bloomberg Посолството на Саудитска Арабия в Турция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Франция призова Германия да облекчи правилата за износ на оръжие, като се позова на това, че съвместни проекти за производство на оръжие се бавят поради отказа на Берлин да разреши износ на оръжие за Саудитска Арабия, пише Investor.bg.

Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер заяви, че Германия трябва да облекчи стриктните си правила за износ на оръжие за страни извън ЕС, за да помогне на отбранителната индустрия.

Франция се оплаква, че съвместните проекти за производство на оръжие се бавят поради отказа на Берлин да разреши издаването на разрешения за износ на оръжие за Саудитска Арабия, която е важен клиент.

През ноември Германия реши да откаже издаването им заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Рияд в Истанбул. Германските власти не забраниха официално изпълнението на одобрени сделки, но призоваха индустрията да се въздържа от подобни доставки отсега нататък.

"Безполезно е да се произвеждат оръжия чрез подобреното сътрудничество между Германия и Франция, ако не можем да ги изнасяме", заяви Льо Мер пред в. "Велт ам зонтаг". "Ако искаме да сме конкурентноспособни и ефективни, трябва да можем да изнасяме за страни извън Европа", добави той.

Френският министър на икономиката подчерта, че Франция също има относително строги правила за износ на оръжие. "Надяваме се, че ще успеем да постигнем споразумение с Германия по този жизненоважен въпрос", добави той.

Германия и Франция работят по съвместно предложение за разработването на принципи за износа на оръжие за страни извън ЕС. През януари германският канцлер Ангела Меркел заяви, че съюзът трябва да засили сътрудничеството в областта на отбраната и особено в областта на разработването на оръжейни системи, предупреждавайки германците, че може да се наложат компромиси със строгите правила за износ на оръжие.

Последни новини
Още от Новини