САЩ и ЕС с договор за подялба на Косово

Документът щял да се подпише от представители на Косово и Сърбия на 12 юни

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Европейският съюз и САЩ са съгласували текст на споразумение за разрешаване на косовския въпрос.

Документът предвижда разделянето на Косово и обмена на територии между Белград и Прищина, пише "Франкфуртер Рундшау".

Според изданието документът, озаглавен "Споразумение за нормализиране на отношенията" съдържа 17 точки, и трябва да бъде подписан от висши представители на Сърбия и Косово на 12 юни във Вашингтон. 

Очаква се договореността да влезе в сила шест месеца по-късно. 

В споразумението са предвидени "нови граници между албанци и сърби в Северно Косово", което ще бъде включено към територията на Сърбия, докато Косово ще "анексира територии в Сърбия населявани предимно от албанци".

Според изданието Косовска Митровица ще получи "специален статут", а Газивода и Трепча "ще бъдат приватизирани за 99 години и ще бъдат поставени под контрола на постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН", докато "Коридор 10 в Южна Сърбия ще бъде поставен под международна закрила".

Изданието твърди, че Белград и Прищина са изложени на непрекъснат натиск да приемат споразумението.

Вестникът посочва, че идеята за "етническа промяна на границите" е подкрепяна още през август миналата година от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Сега към поддръжниците на идеята за подобно разделение се присъедини и администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която измени диаметрално позицията си по въпроса.

Последни новини
Още от Новини