UBS е глобена с 4.5 млрд. евро заради данъчни измами

Обезщетението е почти колкото нетната печалба на швейцарската банка за 2018 г.

Изпълнителният директор на UBS Серхио Ермоти. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Изпълнителният директор на UBS Серхио Ермоти. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Френски съд призна швейцарската банка UBS за виновна за извършването на незаконни банкови практики във Франция и пране на пари, получени вследствие на укриване на данъци. Съдът нареди на банката да плати обезщетение в размер на 4,5 млрд. евро (5,10 млрд. долара), пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Адвокат на UBS съобщи, че банката ще обжалва съдебното решение.

Обезщетението, което почти се равнява на нетната печалба на банката за миналата година, включва глоба от 3,7 млрд. евро и допълнително обезщетение от 800 млн. евро за френската държава.

UBS отрича да е извършвала нередности. Обжалването може да проточи делото с години, твърдят анализатори.
UBS е заделила 2,46 млрд. долара за покриването на потенциалните загуби от съдебни спорове и нарушаване на регулаторни изисквания.

Наложената от френския съд глоба е най-голямата за банка във Франция и въобще за компания по дело за укриване на данъци. Френският филиал на UBS, който съдът счита за съучастник, също беше осъден да плати глоба от 15 млн. евро, отбелязва френският вестник La Tribune.

Делото срещу швейцарската банка беше заведено заради незаконно изпращане между 2004 и 2012 г. на рекламни материали на богати потенциални френски клиенти, забелязани на приеми, партии шах или спортни състезания с цел да ги убеди да открият недекларирани сметки в Швейцария и така да избягат от френските данъчни власти. Съдия-следователите установиха, че укритите от фиска активи на френски граждани възлизат на над 10 млрд. евро, допълва изданието.

Още по темата може да прочетете в продължението на материала в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини