Митата на Тръмп удрят пазара на слънчева енергия

Броят на служителите в бранша спада за 2 поредна година

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Работните места на пазара на слънчева енергия в САЩ отчитат спад за втора поредна година, тъй като компаниите в бранша очакват сериозни забавяния на проекти заради въвеждането на мита върху вноса на соларни панели от администрацията на президента Доналд Тръмп, пише Bloomberg.

Секторът е загубил близо 8 хил. работни места през 2018 г., което е спад от 3.2% на годишна база. Митата създават несигурност на пазара, което забавя мащабни проекти, сочи публикуваният във вторник доклад на неправителствената организация The Solar Foundation. Заетите в индустрията, която удвои работната си сила от 2010 г., вече са 242 хил.

„Очаквахме подобен ефект. Несигурността поражда ограничения“, коментира старши директорът на The Solar Foundation Ед Гилиланд.

Броят на служителите в сектора ще започне да се увеличава отново през 2019 г., като ръстът ще бъде 7%, прогнозира The Solar Foundation. Инсталацията на соларни панели ще бъде сред най-търсените професии до 2026 г., се посочва в прогноза на Статистическото бюро по труда в САЩ.

Броят на служителите в бранша нараства 6 поредни години до 2017 г., когато пазарът претърпя сътресения заради обсъждането на въвеждането на мита от Вашингтон.

Митата върху вноса на оборудване за слънчева енергия, които бяха обявени през януари 2018 г., бяха по-ниски от предварителните очаквания. Но през първото тримесечие на изминалата година е отчетено забавяне на растежа на откриването на нови работни места в бранша, отбелязва The Solar Foundation.

Промяна в политиката или несигурност в някои американски щати се отразяват негативно на заетостта в сектора. В щата Калифорния, който планира да премине изцяло на възобновяеми източници на енергия до 2045 г., са съкратени близо 9.6 хил. служители в бранша през 2018 г., тъй като компаниите са били под по-слаб натиск за изпълнението на поставените цели за преминаване към чиста енергия, става ясно от доклада.

Последни новини
Още от Новини