Загубата на Ryanair за изминалото тримесечие е 20 млн. евро

Ниските цени на билетите са сред основните причини за финансовите резултати на авиокомпанията

Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лийри. Снимка:Aidan Crawley/Bloomberg Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лийри. Снимка:Aidan Crawley/Bloomberg

Нискобюджетната авиокомпания Ryanair отчете загуба от 20 млн. евро за третото тримесечие в понеделник заради по-ниските цени на билетите, което може да продължи и през останалата част на годината, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Ниските цени накараха компанията преди две седмици да намали прогнозата си за годишна печалба за втори път от три месеца.

Ryanair очаква печалбата ѝ за годината до края на март да спадне с до 31% заради комбинацията от летни стачки, по-високи цени на горивата и свръхкапацитет на кратките маршрути в Европа. Компанията повтори в понеделник, че не изключва допълнително снижаване на очакванията.

Най-големият нискотарифен превозвач в Европа, който изкарва по-голямата част от печалбата си през лятото, заяви, че очаква продължаващият свръхкапацитет по кратките маршрути да доведе до по-слаба, а не по-силна среда за цените на билетите.

„Не споделяме скорошните оптимистични прогнози на някои конкуренти, че цените през лято 2019 г. ще се повишат“, заяви ирландската авиолиния.

„При липсата на нови фалити на европейски авиокомпании и заради скорошния спад на цените на петрола (което позволява губещите незащитени конкуренти да оцелеят за по-дълго), очакваме излишният капацитет по кратките маршрути да продължи до края на 2019 г.“.

Ryanair заяви в предупреждението за печалбата си от миналия месец, че билетите през втората половина на финансовата година ще се понижат със 7%, а не с 2%, както бе посочила по-рано.

През третото тримесечие силният ръст на трафика от 8% е бил засенчен от 6-процентов спад в средните цени. В същото време 26-процентовият ръст на приходите от други дейности до 557 млн. евро не са успели да компенсират по-скъпите горива и по-високите разходи за персонал.

Какви стъпки планира да предприеме ръководството на Ryanair може да прочетете в продължението на материала в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини